Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Biserica Ortodoxă Rusă a rupt relaţiile cu Patriarhul de la Constantinopol

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat luni decizia, după ce Patriarhia Constantinopolului a recunoscut autocefalia Bisericii din Ucraina. 

 

Sinodul Bisericii Ruse s-a reunit luni la Minsk şi a decis că este imposibilă menţinerea comuniunii euharistice cu Patriahia de la Constantinopol. Ruşii au lansat acuzaţii grave, vorbind despre încălcarea canoanelor bisericeşti şi recunoaşterea unor episcopi şi clerici asupra cărora s-a aruncat anatema.

Biserica Rusă se referă la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene de către Constantinopol, decizie care scoate practic ortodocşii din această ţară de sub controlul Moscovei.

Citește și
Biserica
Măsura extremă propusă de un preot din Târgoviște, după referendum: „Nu mai putem acorda binecuvântare”

 Patriarhia ecumenică de la Constantinopol, cea mai înaltă autoritate canonică din lumea ortodoxă, a anunţat că recunoaşte independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în pofida opoziţiei din partea Patriarhiei Moscovei, precum şi din partea Kremlinului.

Această protecţie a ortodocşilor se va face prin 'mijloace exclusiv politice şi diplomatice', a subliniat Peskov, adăugând:'aceasta în cazul în care autorităţile ucrainene nu reuşesc să menţină situaţia sub control şi în limitele legalităţii, dacă situaţia devine urâtă şi violentă'.

'Am avertizat în repetate rânduri că suntem foarte îngrijoraţi de aceste decizii care provoacă o schismă în ortodoxie', a continuat Peskov, susţinând că Biserica Ortodoxă Rusă nu intenţionează să se 'amestece în dialogul dintre biserici' în Ucraina.

'Ortodoxia este una dintre religiile din Rusia şi tot ceea ce se întâmplă în lumea ortodoxă face obiectul unei atenţii deosebite din partea guvernului rus', a subliniat el.

Patriarhia Constantinopolului a decis joi recunoaşterea unei Biserici ortodoxe independente în Ucraina, punând capăt celor 322 de ani de tutelă religioasă rusă, dar punând şi întrebarea despre viitorul a milioane de credincioşi în această ţară, unde Biserica Ortodoxă Rusă se bucură de o influenţă încă mare.

Autorităţile ucrainene au încercat să liniştească opinia publică, afirmând că vor să evite un 'război religios' şi că guvernul va respecta alegerea parohiilor care decid să rămână loiale Patriarhiei Moscovei.

În Ucraina, Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei este cea mai mare comunitate religioasă prin numărul de parohii, dar tot mai mulţi ucraineni se alătură Bisericii subordonate Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independenţa ţării în 1991.

Deseori tensionată, relaţia dintre aceste două biserici a fost exacerbată de criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist al Ucrainei, care a făcut mai mult de 10.000 de morţi.

Patriarhia Moscovei, care a denunţat o 'schismă' şi o 'catastrofă', a avertizat că în urma acestei decizii ar putea apărea probleme în Ucraina, câţiva clerici ai parohiilor loiale Moscovei i-au chemat pe credincioşi să fie gata să-şi apere bisericile şi mănăstirile.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult