Benjamin Netanyahu spune că Israelul va ”lupta cu unghiile” în Gaza dacă SUA limitează livrările de arme
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat joi că avertismentul SUA că ar putea stopa livrările de arme nu va împiedica Israelul să își continue ofensiva în Gaza, indicând că ar putea proceda la o invazie a orașului Rafah.
Președintele SUA, Joe Biden, a îndemnat Israelul să nu continue o astfel de operațiune, de teamă că aceasta ar exacerba catastrofa umanitară din enclava palestiniană.
Miercuri, el a declarat că Washingtonul nu va furniza arme de atac pentru o ofensivă la Rafah, sporind presiunea asupra lui Netanyahu.
Dar, într-o declarație publicată joi, Netanyahu a transmis, potrivit Euronews: "Dacă trebuie să rămânem singuri, vom rămâne singuri. Dacă va fi nevoie, vom lupta cu unghiile. Dar avem mult mai mult decât unghii".
Israelul a amenințat în repetate rânduri că va invada Rafah, unde s-au refugiat aproximativ 1,3 milioane de palestinieni - peste jumătate din populație.
Orașul din sudul Fâșiei Gaza este, de asemenea, principalul centru pentru operațiunile umanitare, care au fost grav îngreunate de închiderea celor două puncte de trecere principale din Gaza în această săptămână.
Israelul afirmă că Rafah este ultimul bastion al Hamas și că armata trebuie să intre în zonă dacă speră să dezmembreze gruparea și să returneze zecile de ostatici capturați în atacul din 7 octombrie care a declanșat războiul.
Într-un răspuns anterior la decizia lui Biden, ministrul israelian de extremă-dreapta pentru Securitate Națională, Itamar Ben-Gvir, a scris o postare pe platforma X cu un emoji cu o inimă între cuvintele "Hamas" și "Biden". El și alți membri ultranaționaliști ai coaliției lui Netanyahu susțin o operațiune de amploare la Rafah și au amenințat că vor da jos guvernul său dacă nu se va realiza.
Grupurile de ajutorare spun că o invazie la Rafah ar fi catastrofală. ONU afirmă că majoritatea celor 2,3 milioane de palestinieni din teritoriu suferă de foame și că nordul Gaza se confruntă deja cu o "foamete în toată regula".
Chiar și operațiunea limitată pe care Israelul a lansat-o la începutul acestei săptămâni, în care o brigadă de tancuri a capturat partea din Gaza a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, a pus în criză operațiunile umanitare.
De asemenea, a complicat ceea ce au fost luni întregi de eforturi din partea SUA, Qatar și Egipt pentru a negocia o încetare a focului și eliberarea ostaticilor.
Săptămâna aceasta, Hamas a declarat că a acceptat o propunere de încetare a focului egipteano-qatareană, dar Israelul a declarat că planul nu îndeplinește cererile sale "esențiale".
Mai multe zile de discuții de monitorizare au părut să se încheie joi fără concluzii.
Sursa: Euronews
Etichete: razboi , israel , hamas , Fâșia Gaza , benjamin netanyahu
Dată publicare: 10-05-2024 17:59