Belgia a înregistrat primul deces cauzat de variola maimuţei
Pe 29 august, această ţară cu 11,5 milioane de locuitori avea „706 cazuri confirmate de variola maimuţei”, potrivit aceleiaşi surse.
Dintre aceşti pacienţi, aproape toţi aveau leziuni cutanate, „în principal în regiunea anal-genitală”. Treizeci şi două de persoane au fost internate, precizează Sciensano, subliniind că doi dintre ei „aveau o tulburare imunitară subiacente”.
„Până în prezent, a fost raportat un deces la o persoană cu afecţiuni medicale subiacente”, continuă raportul.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la 31 august, au fost înregistrate 50.496 de cazuri şi 16 decese în 101 ţări şi teritorii.
În Europa, unde epidemia a apărut a izbucnit în luna mai, Spania înregistrase deja două decese cauzate de variola maimuţei la sfârşitul lunii iulie, fără ca să fie stabilită în mod oficial o legătură cauză-efect. Epidemia afectează în principal comunitatea homosexualilor, iar majoritatea transmisiilor au loc în timpul actului sexual.
Cu toate acestea, OMS subliniază necesitatea evitării oricărei stigmatizări a unei anumite comunităţi care ar putea determina membrii acesteia să ascundă boala, să nu ia tratament şi să o răspândească în continuare.
Organizaţia a declanşat cel mai înalt nivel de alertă pe 24 iulie în efortul de a stopa răspândirea virusului. De la sfârşitul lunii august, răspândirea virusului a început să încetinească în Europa, potrivit OMS, lucru confirmat de cifrele oficiale din Belgia (36 de cazuri înregistrate în ultima săptămână faţă de 47 din cea anterioară).