Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Belarusul restabileşte controalele la graniţa cu Rusia, după 28 de ani. Ce ascunde, de fapt, această decizie

Belarusul, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei, cu care are o formă de stat unional, a restabilit parţial controalele la graniţa cu țara vecină, a anunțat, miercuri, ministrul belarus de Externe, Serghei Aleinik.

Este pentru prima dată în 28 de ani când sunt efectuate controale la graniţa de 1.239 de kilometri care desparte cele două state, informează News.ro, care citează Associated Press.

Controalele efectuate de serviciul de frontieră din Belarus au început la 5 mai, dar autorităţile belaruse nu au comentat această evoluţie până miercuri.

Potrivit lui Aleinik, introducerea controalelor la frontieră are ca scop evitarea intrării în Belarus a cetăţenilor din ţări terţe, înainte de punerea în aplicare a unui acord interguvernamental privind recunoaşterea reciprocă a vizelor. Ministrul a precizat că verificările asupra persoanelor care trec graniţa dintre Belarus şi Rusia sunt efectuate de poliţiştii de frontieră belaruşi în strânsă cooperare cu omologii lor ruşi.

"Nu este vorba de un control propriu-zis, ci mai degrabă de monitorizarea situaţiei de la graniţă", a declarat Aleinik, aflat la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său Serghei Lavrov.

Citește și
aleksandr lukasenko
„Nu este nimic atât de supranatural”. Moscova confirmă faptul că Lukașenko este bolnav

Activiştii pentru drepturile omului consideră însă că verificările la frontieră vor viza bărbaţii ruşi care încearcă să evite mobilizarea în armata rusă.

Tot miercuri, ministrul rus pentru Dezvoltare Digitală, Maksut Şadaiev, a declarat că o bază de date unificată a persoanelor eligibile pentru serviciul militar ar urma să fie pusă în funcţiune la timp pentru recrutarea din toamnă, împreună cu introducerea citaţiilor electronice. Conform noii legislaţii ruseşti, promulgate luna trecută, orice persoană căreia i se trimite o citaţie electronică nu are voie să părăsească ţara înainte de a se prezenta la un birou de înrolare.

Mii de ruşi au fugit în Belarus pentru a scăpa de mobilizare şi de persecuţiile din Rusia după începerea războiului din Ucraina în februarie 2022. Într-un astfel de caz, Aleksei Moskaliov, un bărbat care a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce fiica sa a desenat un desen "anti-război" la şcoală, a fugit din Rusia în Belarus. El a fost reţinut însă la Minsk, în martie, şi ulterior extrădat în Rusia.

"(Preşedintele belarus Aleksandr) Lukaşenko răspunde la orice ameninţare, inclusiv la sabotaj, cu un control sporit, ceea ce este benefic şi pentru Rusia, care încearcă să limiteze posibilitatea de a părăsi ţara pentru cei care încearcă să evite mobilizarea şi participarea la războiul cu Ucraina", a comentat Pavel Sapelko, de la centrul belarus pentru drepturile omului Viasna.

În 1995, toate controalele la graniţa dintre Rusia şi Belarus au fost eliminate. Rusia şi Belarus au un acord de alianţă în baza căruia Kremlinul subvenţionează economia belarusă, prin intermediul unor împrumuturi şi al unor reduceri de preţ pentru petrol şi gaze. Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a masa trupe şi armament cu care apoi a invadat Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult