Beijingul afirmă că SUA se folosesc de criza din Ucraina pentru a strica relaţiile dintre Rusia și China
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe de altă parte, Beijingul afirmă că Statele Unite se folosesc de criza din Ucraina pentru a strica relaţiile dintre Rusia și China. Vizită a șase membri ai Congresului american în Taiwan a fost întâmpinată cu manevre militare amenințătoare în jurul insulei, pe care Beijingul o consideră parte a Chinei.
Potrivit Washington Post, Rusia a transmis Statelor Unite o notă diplomatică în care susţine că vor exista ''consecinţe imprevizibile'' dacă Washingtonul continuă să transfere arme Ucrainei. Avertismentul ar fi venit cu o zi înainte ca preşedintele american Joe Biden să anunţe trimiterea unui nou ajutor militar, prin care extinde tipurile de arme oferite armatei ucrainene, inclusiv tunuri de calibru mare.
William Burns CIA Director: ”Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a conducerii ruse, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum, din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice”.
Mark Kimmett, general retras: ”Artileria pe care au trimis-o în Ucraina poate lansa obuze cu bombe nucleare tactice. În doctrina noastră, din timpul Războiului rece, era o diferență clară și foarte mare între armele nucleare și cele convenționale. Rusia nu face această distincție”.
De la Moscova au venit avertismente cu privire la consecinţe militare şi politice dacă Finlanda şi Suedia devin state membre NATO.
Pekka Haavisto, ministrul de Externe al Finlandei: "Suntem pregătiți pentru diferite tipuri de amenințări. Dar, bineînțeles, un aspect pe care îl cunoaștem cu toţii este acela că există mai multe acuzații legate de utilizarea armelor nucleare și chimice, inclusiv în conflictul din Ucraina. Și atunci căutăm o posibilitate de a ne consolida securitatea prin aderarea la NATO".
Reporter: Există vreo schimbare în privința modului în care Statele Unite văd o potențială aderare a Finlandei și Suediei la NATO, date fiind amenințările Rusiei?
Ned Price, reprezentant Casa Albă: ”Nu există nicio schimbare pentru că noi considerăm că ușile NATO sunt deschise, și Alianța NATO, și numai această, poate hotărâ cine face parte din ea”.
Casa Albă a anunţat că președintele Biden nu va vizita Ucraina. Dar ia în considerare să trimită la Kiev un oficial de rang înalt al administraţiei sale.
Mai multe ţări, printre care Franta şi Italia, îşi aduc personalul diplomatic înapoi la Kiev. Statele Unite au anunţat că vor proceda la fel de îndată ce va fi sigur să redeschidă ambasada din capitala ucraineană.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing, a declarat că Washingtonul se foloseşte de actuala sitatutie din Ucraina, şi răspândeşte informaţii false despre criza din Ucraina, pentru a "strica" relatile dintre China şi Rusia.
Şase congresmani americani sunt în vizită în Taiwan pentru întrevederi cu preşedintele taiwanez, Tsai Ing-wen, şi cu ministrul taiwanez al apărării.
Zhao Lijian, Ministrul apărării din China: ”Membrii Congresului american ar trebui să acționeze în conformitate cu politica "o singură Chină". Ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare pentru a răspunde la amestecul străin și activitățile separatiste purtate de o mână de separatiști ai așa-zisului "Taiwan independent". Şi ca un avertisment asupra "semnalului greșit" transmis de Washington, China a întreprins exerciţii de amploare în zona Taiwanului, care au simulat un atac asupra insulei.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 15-04-2022 19:20