Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bebelușul care s-a născut cu doar câteva minute înainte de cutremurul devastator din Maroc. „Îl avem doar pe Dumnezeu”

Nu are încă un nume, însă primul loc cu care a făcut cunoștință este un cort, amplasat pe drumul principal din satul Asni.    

S-a născut cu doar câteva minute înainte de cutremurul devastator, care a lovit Marocul, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Deși mama și fiica nu au fost rănite, spitalul din Marrakesh în care se aflau, a fost evacuat. După un control rapid, li s-a cerut să plece la doar trei ore de la naștere.

„Ne-au spus că trebuie să plecăm din cauza fricii de replici”, a spus ea.

Împreună cu nou-născutul, Khadija și soțul ei au încercat să ia un taxi, sâmbătă dimineața, devreme, spre casa lor din Taddart, în Munții Atlas, la aproximativ 65 km de Marrakesh.

Dar pe drum au constatat că drumurile erau blocate de alunecări de teren și au ajuns doar până în satul Asni.

Citește și
maroc
Marocanii își plâng morții. „Viețile noastre sunt încă în pericol”. Imaginile doliului după cutremurul devastator

De atunci, familia locuiește într-un cort pe marginea drumului principal.

„Nu am primit niciun ajutor sau asistență din partea autorităților", a spus femeia, ținându-și copilul în brațe în timp ce se adăpostea de soare sub o bucată de prelată șubredă. „Am cerut unor oameni din acest sat pături, ca să avem cu ce să ne acoperim. Îl avem doar pe Dumnezeu”.

De atunci, au reușit să construiască un cort de bază. Khadija le-a spus jurnaliștilor BBC că are doar un singur set de haine pentru copil.

Prietenii din orașul lor natal au spus familiei că locuința lor este grav avariată și nu au nicio idee când ar putea avea un loc potrivit unde să stea.

Furie crescândă

Nu departe de cortul lui Khadija există semne ale frustrării crescânde față de ajutorul mic care ajunge în orașele și satele din zonele rurale muntoase de la sud de Marrakesh.

Asni se află la doar 50 kilometri de Marrakesh, dar oamenii spun că au nevoie urgentă de ajutor.

Un grup de oameni furioși a înconjurat un reporter local, vărsându-și frustrările spre el.

„Nu avem mâncare, nu avem nici pâine, nici legume. Nu avem nimic”, a spus un bărbat din mulțime, care nu a dorit să-și dea numele. „Nimeni nu a venit la noi, nu avem nimic. Îl avem doar pe Dumnezeu și pe rege”.

De la cutremur, el locuiește pe marginea drumului principal al satului, împreună cu cei patru copii ai săi.

Casa lui este încă în picioare, dar toți pereții sunt foarte crăpați și sunt prea speriați pentru a rămâne acolo.

Au reușit să se întoarcă și să ia câteva pături, care sunt acum tot ce au pentru a dormi.

În timp ce un camion trecea pe lângă mulțime, unii oameni au încercat să îi facă semn, sperând cu disperare că transporta provizii. Dar camionul a continuat să meargă mai departe, urmat de huiduieli.

Reporterul aflat în centrul mulțimii a fost escortat de poliție, fiind în continuare urmărit de oameni, disperați să își descarce furia.

Unii oameni spun că au primit corturi de la autorități, dar nu sunt nici pe departe suficiente pentru toți cei care au nevoie.

În apropiere se află Mbarka, o altă persoană care locuiește într-un cort. Ea i-a condus pe jurnaliști pe străzile adicente până la casa ei în care nu mai poate locui.

„Nu am mijloace pentru a reconstrui casa”, a spus Mbarka. „În acest moment, doar localnicii ne ajută”.

Ea locuia împreună cu cele două fiice, ginerele și cei trei nepoți ai săi.

Când casa lor a început să se miște, au alergat afară și aproape că au fost loviți de o casă mult mai mare care a început să alunece de pe un deal spre ei.

„Credem că guvernul ne va ajuta”, a declarat ginerele ei, Abdelhadi, „dar sunt 120 de sate în zonă”.

Cu atât de mulți oameni care au nevoie de ajutor, un număr foarte mare de persoane va trebui să aștepte mai mult timp pentru asistență.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult