Modifica setarile cookie
Toate categoriile

BBC: Nava rusească „Ivan Khurs” ar fi fost lovită de ucraineni departe de câmpul de luptă, lângă Istanbul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un nou atac masiv de cu rachete și drone a avut loc luni-noapte asupra Kievului. Potrivit forțelor ucrainene, sistemele de apărare aeriană au reușit să respingă toate aceste atacuri venite dinspre Rusia.

În tot acest timp, oficialii de la Moscova susțin că Ucraina a lovit din nou două regiuni din sudul Rusiei, cu o rachetă și o dronă.

Dacă ministerul rus al Apărării spunea, miercuri, că a dejucat un atac asupra uneia dintre navele sale de recunoaștere în Marea Neagră, mai multe filmări par să îl contrazică. Oficialii de la Kiev au publicat pe rețelele de socializare o înregistrare care surprinde momentul dinaintea impactului. În imagini se vede cum o o ambarcațiune fără pilot se apropie de nava de recunoaștere a rușilor, apoi filmarea se oprește brusc.

"Asta se întâmplă când o dronă ucraineană întâlnește o navă rusă", a comentat ministrul Apărării de la Kiev într-o postare pe Twitter.

Dacă ministerul rus al Apărării spunea, miercuri, că a dejucat un atac asupra uneia dintre navele sale de recunoaștere în Marea Neagră, mai multe filmari par să îl contrazică.

Citește și
arme nucleare
Lukașenko: Armele nucleare tactice sunt deja în drum spre Belarus la câteva ore după încheierea acordului

Oficialii de la Kiev au publicat pe rețelele de socializare o înregistrare care surprinde momentul dinaintea impactului. În imagini se vede cum o o ambarcațiune fără pilot se apropie de nava de recunoaștere a rușilor, apoi filmarea se oprește brusc. "Asta se întâmplă când o dronă ucraineană întâlnește o navă rusă", a comentat ministrul Apărării de la Kiev într-o postare pe Twitter.

Frank Gardner, corespondent BBC: „Imaginile par să arate un atac asupra unei ambarcațiuni maritime neprotejate, o navă militară rusă. Echipa noastră de specialiști nu a reușit să localizeze cu exactitate locul unde s-a produs acest atac, dar pare că ar fi avut loc aproape de Istanbul, și nu pe lângă Crimeea sau aproape de frontul de luptă ucrainean. Dacă se dovedește că această navă a fost lovită sau doar a fost vizată (de un atac) foarte departe de câmpul de luptă, ar fi o escaladare a războiului din Ucraina”.

SUA învestighează atacurile partizanilor pro-Kiev

Între timp, oficialii de la Casa Albă continuă investigațiile cu privire la armele folosite de voluntarii ruși pro-Kiev în incursiunea lor pe teritoriul Rusiei, în Belgorod.

Gen. Mark Milley, șeful armatei americane: „(Ucraina) este o țară în război. Iar existența ei este amenințată și luptă pentru supraviețuire. Nu vă pot spune cu acuratețe în acest moment, după ce am urmărit și eu acele înregistrări, dacă acolo este sau nu echipament furnizat de SUA și care a fost natura atacului. Cine ce a făcut și cui? Nu pot spune asta cu certitudine în acest moment, dar pot spune că le-am cerut ucrainenilor să nu folosească echipamentul furnizat de SUA pentru atacuri directe în Rusia”.

Pe de altă parte, Moscova și Minsk-ul au încheiat acordul pentru desfășurarea de rachete nucleare tactice rusești pe teritoriul Belarusului. "Din cauza tensiunilor în creștere cu Occidentul si a amenințărilor de la granițele de vest ale țărilor noastre", a fost justificarea ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Prigojin predă „trofeul” Bahmut

Președintele ucrainean a anunțat aseară că mai mulți prizonieri, capturați de ruși, majoritatea în Bahmut, au fost recuperați de forțele ucrainene.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am adus înapoi încă 106 dintre soldații noștri caputrați de ruși. Ei au luptat în zona Bahmutului. Nu aveam nicio informație despre mulți dintre acești 106 oameni, așa că au fost considerați dispăruți. Dar i-am găsit și i-am adus înapoi acasă. Opt ofițeri, 98 de soldați și sergenți”.

Totuși, în mesajul său, Zelenski nu a precizat și ce a obținut Rusia în acest așa-zis schimb de prizonieri.

Iar cu doar câteva ore mai devreme, șeful mercenarilor Wagner a făcut și el un anunț: „Împreună cu prizonierii (ucraineni), predăm trupul neînsuflețit al unui cetățean american și al unui cetățean turc”.

Același Evgheni Prigojin anunța, joi, retragerea trupelor sale din Bahmut. După ce a revendicat cucerirea orașului distrus după luni de bombardamente și lupte crâncene, Prigojin susține că predă trofeul armatei regulate ruse. Cât despre situația din Bahmut, Ucraina susține în continuare că încă mai deține o mică parte din periferia orașului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult