Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Barbados și-a ales primul președinte din istorie, după ce regina Elisabeta a II-a a fost înlăturată de la conducerea statului

Barbados, mica ţară din Marea Caraibelor, a organizat primele alegeri prezidenţiale din istoria sa, la 13 luni după ce a anunţat că o înlătură pe regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, de la conducerea statului, pentru a deveni republică.

Sandra Mason, 72 de ani, a fost aleasă, miercuri, prin sufragiu universal indirect, în funcția de președinte, informează AFP, citată de Agerpres. Aceasta va depune jurământul pe 30 noiembrie. Până acum, ea era guvernator-general al insulei, adică reprezentanta oficială a reginei.

"Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit pentru a alege primul preşedinte al Barbados, un nou jalon istoric pe calea spre republică", a anunţat, pe Twitter, guvernul ţării.

Elizabeta a II-a a pierdut suveranitatea asupra Barbados, unul dintre ultimii subiecţi ai Commonwealth, care sunt foste colonii britanice devenite independente.

Divorţul constituţional a fost anunţat în septembrie 2020 de Sandra Mason, într-un discurs în capitala Bridgetown.

Citește și
Cuplu dispărut misterios în Barbados
Cuplu dispărut misterios în Barbados. Este de negăsit de mai multe zile

"Obţinându-şi independenţa în urmă cu mai mult de jumătate de secol, ţara noastră nu are niciun dubiu în privinţa capacităţilor sale de a se autoguverna", a justificat ea.

Barbados, insulă turistică situată în partea cea mai estică a arhipelagului Antilele Mici, este foarte populară în rândul înaltei societăţi anglo-saxone. Cu o suprafaţă de numai 430 kilometri pătraţi, ea număra 287.000 de locuitori în 2019, potrivit Băncii Mondiale.

Situată la 300 de kilometri de Venezuela, Barbados este de asemenea ţara natală a superstarului mondial Rihanna. Cântăreaţa, mai cunoscută decât ţara sa pe plan mondial, a fost numită oficial ambasadoare a statului insular, însărcinată cu promovarea turismului, educaţiei şi investiţiilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult