Bancher din China condamnat la moarte pentru o mită colosală. Judecătorii au spus că e atât de mare, încât nu merita altceva
Un tribunal din estul Chinei a pronunțat marți o condamnare la moarte rară, după ce a decis că un fost bancher a acceptat mită în valoare de peste 1,1 miliarde de yuani (151 de milioane de dolari) pentru a-și face meseria într-unul dintre cei mai mari patru administratori de active de stat ai țării, scrie South China Morning Post.
Bai Tianhui, fost director general al China Huarong International Holdings (CHIH), a profitat de poziția sa pentru a-i ajuta pe alții în achizițiile și finanțarea proiectelor în schimbul unor sume uriașe, a constatat instanța.
Un raport despre hotărârea Tribunalului Popular Intermediar Secundar din Tianjin, transmis de postul de stat CCTV, nu a precizat cum a pledat Bai și nici dacă acesta va face apel la sentință.
În timp ce numeroși oficiali au fost arestați în campania anticorupție a Chinei de când președintele Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu mai bine de un deceniu, pedepsele cu moartea care nu sunt suspendate rămân o raritate în cazurile de corupție.
Fostul șef al lui Bai, executat la o lună după condamnarea la moarte pentru o mită de 247 milioane de dolariCHIH este o unitate offshore a China Huarong Asset Management (CHAM), preluată recent de Grupul Citic și redenumit China Citic Financial Asset Management în ianuarie.
Bai Tianhui este al doilea mare oficial China Huarong care a primit condamnarea la moarte pentru corupție. În ianuarie 2021, aceeași instanță l-a condamnat pe Lai Xiaomin, fostul președinte al CHAM – și fostul șef al lui Bai – la o soartă similară.
Lai Xiaomin, care a fost executat la o lună după sentința definitivă de condamnare la moarte, a fost găsit vinovat de luarea unei mite de 1,79 miliarde de yuani (247 milioane USD), delapidarea de bunuri publice în valoare de peste 25,13 milioane de yuani (3,46 milioane USD) și bigamie.
Lai a fost primul oficial care a primit pedeapsa supremă pentru corupție de la Xu Maiyong și Jiang Renjie – foști primari ai orașelor Hangzhou, în provincia Zhejiang, și respectiv Suzhou în Jiangsu, care au fost omorâți în 2011.
Potrivit raportului citat de CCTV, hotărârea judecătorească de marți l-a deposedat definitiv pe Bai de drepturile sale politice și a ordonat confiscarea tuturor bunurilor sale personale.
Judecătorii au apreciat că mita luată e prea mare pentru o pedeapsă mai ușoarăInstanța a recunoscut că Bai Tianhui a oferit voluntar informații care au condus la alte arestări și condamnări. Cu toate acestea, mita pe care a luat-o a fost considerată de judecători „deosebit de uriașă”, iar efectele infracțiunilor sale asupra societății au fost „deosebit de pernicioase, cauzând pierderi grave intereselor statului și ale poporului”.
„Luând în considerare toți acești factori, instanța a decis că Bai Tianhui nu merită o sentință mai ușoară. De aici verdictul pedepsei cu moartea”, se arată în hotărâre.
Alți patru directori superiori ai Huarong, inclusiv fostul președinte al Huarong Real Estate Wang Pinghua și Qin Ling, care a fost președintele Huarong Investment, așteaptă judecarea.
Guo Jintong, fostul director general adjunct al Huarong International Holdings, și Zhao Zichun, care a ocupat aceeași funcție la Huarong Guiyang Real Estate, sunt de asemenea așteptați să apară în instanță sub acuzația de corupție.
Un avocat penal din Beijing, care a refuzat să fie numit, a spus că se așteaptă ca Bai să facă apel pe motive de precedent, invocând cazuri în care inculpații au primit pedepse mai mici pentru infracțiuni similare după ce au făcut recurs.
Zhang Zhongsheng, fost viceprimar al orașului Luliang din provincia Shanxi din centrul Chinei, a fost condamnat la moarte în martie 2018 pentru că a acceptat o mită de 1,17 miliarde de yuani (161 de milioane de dolari), dar pedeapsa a fost ulterior suspendată timp de doi ani și comutată apoi în închisoare pe viață, după un recurs din octombrie 2021.
Xi Jinping a ordonat ”absolut nicio milă” pentru corupțiCel mai important organ de supraveghere a corupției din China, Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinei (CCDI), a lansat o represiune drastică asupra sectorului financiar în acest an, ca răspuns la apelul președintelui Xi Jinping de a face din această țară o „superputere financiară” și de a limita riscurile de a nu se atinge acest obiectiv.
Potrivit informațiilor South China Morning Post, CCDI a reținut numai anul acesta peste 30 de funcționari cu funcții de conducere în autorități de reglementare de stat chineze, bancheri și directori financiari seniori, ca răspuns la ordinul lui Xi de a-și concentra eforturile asupra sectorului.
Într-un discurs la cea de-a treia sesiune plenară a CCDI din ianuarie, Xi a avertizat despre „probleme proeminente”, cum ar fi „tulburări financiare repetate și corupție și capacitatea slabă de supraveghere financiară și guvernare”.
Nu ar trebui să existe „absolut nicio milă” în eliminarea problemei „severe și complexe” a corupției și fraudei, a spus Xi.
Tot în ianuarie, Xi a stabilit o foaie de parcurs pentru ca China să devină o superputere financiară, cu accent pe economia reală, subliniind în același timp sarcini mai urgente în eforturile sale de a dezamorsa riscurile financiare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: China , mita , condamnare la moarte , coruptie , sute , milioane de dolari , bancher
Dată publicare: 29-05-2024 14:40