Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Banca Mondială a pus Rusia în categoria țărilor cu venituri mari după mai multe creșteri ecnomice spectaculoase

Banca Mondială clasifică acum Rusia drept o țară cu venituri mari, informează publicația independentă Meduza.

Conform calculelor organizației, nivelul venitului național brut ( VNB ) pe cap de locuitor în Rusia în 2023 a fost de 14.250 dolari.

Pentru a intra în categoria țărilor cu venituri mari, conform metodologiei Băncii Mondiale, este nevoie de un VNB mai mare de 14.005 dolari.

În 2022, în Rusia, conform Băncii Mondiale, venitul național brut era la nivelul de 12.830 de dolari.

La acea vreme, Federația Rusă se afla în categoria țărilor cu un VNB peste medie.

Banca Mondială a asociat creșterea venitului național brut în Rusia cu o creștere semnificativă a cheltuielilor militare, restabilirea comerțului (+6,8%), sectorul financiar (+8,7%) și construcții (+6,6%).

Pe lângă Rusia, Bulgaria și Palau au trecut din categoria țărilor cu venituri medii-superioare la categoria țărilor cu venituri mari în 2023, unde, potrivit Băncii Mondiale, redresarea economică după pandemia de coronavirus a continuat.

Algeria, Iran, Mongolia și Ucraina s-au mutat din categoria țărilor cu venituri medii inferioare la categoria veniturilor medii superioare.

În Ucraina, a menționat Banca Mondială, PIB-ul a crescut cu 5,3% în 2023, după ce a scăzut cu 28,8% în 2022.

Banca Mondială a legat, de asemenea, tranziția Ucrainei la o altă categorie de scăderea populației în curs (conform estimărilor băncii, cu peste 15% din februarie 2022).

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult