Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bahmut, regiunea în care au loc cele mai sângeroase lupte de pe întregul front ucrainean

Your browser doesn't support HTML5 video.

Înaintea reuniunii NATO de la București, șapte miniștrii de Externe din țările baltice și din nordul Europei au fost, luni, la Kiev, în timp ce ucrainenii se confruntă cu penele de curent, cauzate de loviturile rusești asupra infrastructurii energetice.

Pe de altă parte, potrivit Departamentului de stat american, Rusia a amânat în mod unilateral discuțiile cu Statele Unite privind dezarmarea nucleară, care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna aceasta la Cairo.

În aceste zile, în regiunea Bahmut au loc cele mai sângeroase lupte de pe întregul front ucrainean. Peisajul e unul apocaliptic, care amintește de luptele de tranșee de pe frontul de Vest, din Primul Război Mondial.

Ambele tabere pierd zeci și zeci de soldați, morți și răniți, în fiecare zi, în lupte care se dau pentru o palmă de pământ. Satele din zonă sunt bombardate aproape fără încetare.

În sud, rușii trag cu artileria grea de pe malul celălalt al râului Nipru, asupra orașului Herson. De când s-au retras, peste 30 de oameni și-au pierdut viața în bombardamente. Sute de localnici se refugiază spre vest în fiecare zi.

Citește și
ucraina
32.000 de ţinte civile, lovite de ruşi de la începutul războiului. „Doar 3% dintre atacuri au vizat instalaţii militare”

Viktor Mironov, voluntar: „Hersonul ar putea deveni al doilea Mariupol. Trebuie să evacuăm cât mai mulți oameni. Nu există energie electrică, apă, mâncare. E nevoie de ajutor, spitalele au nevoie de ajutor, de medicamente”.

Rușii nu înțeleg de ce îi urăsc ucrainenii

O școală dintr-un sat din regiunea Herson pare înghețată în timp. Data scrisă pe tablă este 23 februarie. Ajunul invaziei ruse. Și ultima dată când copiii au învățat în sălile de clasă de acolo.

Clădirea a rezistat bombardamentelor, iar subsolul a fost folosit ca adăpost. Sute de adulți și copii s-au refugiat acolo, în lunile de război. Unii veneau noaptea, alții au rămas permanent. Ultimii doi - spune directoarea școlii - s-au mutat acasă abi acum câteva zile. Și la mai mult de o săptămână după ce satul a fost eliberat de forțele ucrainene.

În jur, proiectilele inamice cădeau peste casele sătenilor.

În altă parte, la Irpin, în regiunea Kievului, luni, s-a redeschis școala, pentru prima dată după invazia rusă.

Paradoxal, rușii tot nu înțeleg de ce îi urăsc ucrainenii, așa cum spune un militar întors în Rusia după câteva luni de captivitate în Ucraina și după un schimb de prizonieri.

Fost prizonier rus: „Ucrainenii sunt atât de furioși pe noi, pe Rusia, pe noi toți... Nu știu de ce e așa. Sunt foarte furioși acolo, e un coșmar, nu vor să vorbească cu noi”.

În acest timp, propagandiștii Kremlinului cer armatei ruse să bombardeze centrele de comandă ucrainene cu rachete hipersonice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult