Avertisment al oamenilor de știință. „Virusul X” este pe cale să fie eliberat din permafrostul Pământului
Permafrostul, adică solul care a fost înghețat timp de cel puțin doi ani, găzduiește sute de mii de specii microbiene latente, iar identitatea acestor microbi rămâne un mister, scrie Daily Star.
În ultimii 50 de ani, zona arctică s-a încălzit de până la patru ori mai mult decât restul zonelor de pe glob, ceea ce a dus la creșterea temperaturilor permafrostului cu aproximativ -17C.
Aceste soluri înghețate sunt pline de microbi, cunoscuți sub numele de extremofile, care pot supraviețui în cele mai dure condiții și care ar putea fi acum eliberați din cauza temperaturilor ridicate. Unele părți ale Siberiei au fost înghețate timp de o perioadă uimitoare de 650.000 de ani și ar putea elibera substanțe străvechi în atmosferă.
Birgitta Evengard, profesor de boli infecțioase la Universitatea Umea din Suedia, a declarat pentru Newsweek: „Sunt multe lucruri pe care nu le știm, iar ceea ce foarte puțini oameni au analizat este permafrostul”.
Un coleg a adăugat că „în adâncul permafrostului trebuie să existe microbi - în special viruși, dar și bacterii care se aflau pe Pământ cu mult înainte ca Homo sapiens să existe”.
Savanții se tem că ar putea fi eliberați viruși din boli dispărute, precum variola și antraxul, dar și răspândirea accelerată a unor boli despre care se știe deja că există în Arctica de astăzi, cum ar fi tularemia, o infecție bacteriană gravă, sau encefalita transmisă de căpușe.
În 2014, o echipă de oameni de știință a readus la viață un virus uriaș care fusese înghețat în permafrost. Jean-Michel Claverie, care a condus studiul, a declarat pentru Newsweek: „Dacă virușii amibelor pot supraviețui atât de mult timp în permafrost, acest lucru sugerează cu tărie că cei care infectează animalele/omul ar putea rămâne infecțioși în aceleași condiții. În plus, știm că ADN-ul [virusurilor care infectează animale/umani] este detectat în permafrost”.
În mod interesant, studiile au arătat că până și micile creaturi pot fi aduse înapoi din permafrost.
Kimberley Miner, cercetător în domeniul climei la Jet Propulsion Lab de la NASA și profesor la Climate Change Institute, a explicat: „Există o varietate de metode, inclusiv fixarea ADN-ului lor și a membranelor lipidice [care permit organismelor să supraviețuiască în permafrost]”.
Oamenii de știință au declarat și că ar putea exista boli care să se ascundă în permafrost.
Un băiat în vârstă de 12 ani și-a pierdut viața în mod tragic în nordul Siberiei din cauza unei epidemii de antrax în 2016, care a exterminat și mii de animale.
Cauza a fost vremea neobișnuit de caldă care a accelerat dezghețarea permafrostului, expunând renii la infecție.
Sursa: Daily Star
Etichete: incalzire globala , pamant , virus , inghet , myimpact
Dată publicare: 14-11-2023 16:20