Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Autoritățile sanitare din SUA: Covid-19 se poate răspândi și prin aerosoli la mai mult de 2 m

Centrele SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au adăugat oficial căile respiratorii ca un posibil mod de răspândire a coronavirusului, potrivit AFP.

CDC și-a actualizat recomandările de sănătate pe site-ul lor luni, scriind: „Unele infecții pot fi transmise prin expunerea la virus din picături mici și particule care pot pluti în aer minute sau ore, capabile să infecteze persoane care se află la mai mult de doi metri de persoana infectată sau după plecarea acestei persoane".

Rujeola, varicela și tuberculoza se transmit și ele prin aer.

Experții CDC consideră că principala cale de contagiune rămâne picăturile respiratorii de diferite dimensiuni expectorate în apropiere de o persoană infectată, atunci când tușește, strănută, cântă, vorbește sau respiră.

Dar actualizarea, la zece luni de la începerea pandemiei, confirmă validitatea mai multor studii care demonstrează că noul coronavirus, fără a fi la fel de contagios ca rujeola, poate fi transmis la mai mult de doi metri distanță, o ipoteză care a fost neglijată de CDC și Organizația Mondială a Sănătății atunci când a apărut virusul numit SARS-CoV-2.

Citește și
Charlie Mountford-Hill, soțul ei și cei cinci copii
Agonie de șase luni pentru cinci frați bolnavi de Covid-19. Declarația șocantă a mamei

CDC constată importanța ventilației în spațiile interioare pentru a preveni contaminarea.

În schimb, infecția de pe o suprafață contaminată „nu este considerată o formă obișnuită de răspândire a Covid-19”, scrie CDC.

Pentru organizația de sănătate, măsurile de precauție care trebuie luate nu se schimbă: distanțarea fizică, purtarea unei măști, spălarea mâinilor, evitarea locurilor interioare aglomerate și izolarea atunci când sunteți bolnav.

Un grup de oameni de știință americani făcea presiuni pentru o actualizare a ghidurilor oficiale de sănătate, pe baza unei distincții învechite între picături și aerosoli datând din anii 1930.

„Virușii din aerosoli pot pluti în aer multe secunde și ore, cum ar fi fumul și pot fi inhalați”, au scris luni experții de la universitățile din California, Maryland, Virginia Tech și alții într-o scrisoare comună.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult