Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Galerie foto
"Urmează ca experţii să stabilească ce fel de droguri sau substanţe psihotrope au consumat ei", a comunicat TASS, citând anchetatori care se ocupă de caz, potrivit Agerpres.
Celor patru principali suspecţi - Şamsutdin Fariduni, Dalerdjon Mirzoiev, Raciabalizod Saidakrami şi Muhammadsobir Faizov - li s-au prelevat probe de sânge, în care a fost depistată o substanţă psihotropă ce schimbă percepţia realităţii şi "reduce frica".
Potrivit agenţiei de presă ruse, suspecţii de comiterea atacului a-ar fi aflat sub influenţa drogurilor nu numai în ziua atacului propriu-zis, ci şi înainte.
Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul de vinerea trecută, soldat cu peste 140 de morţi şi 360 de răniţi.
Comitetul de Anchetă rus a mai spus că suspecţilor le-au fost confiscate dispozitive tehnice, ceea ce ar putea fi telefoane mobile. O analiză a datelor sustrase din acestea ar indica o legătură a presupuşilor autori ai atacului cu "naţionalişti ucraineni", de la care ar fi primit bani, conform aceluiaşi Comitet de Anchetă.
Oficiali ruşi, inclusiv preşedintele Vladimir Putin, au sugerat în repetate rânduri că Ucraina ar fi putut fi implicată în atac, acuzaţii pe care Kievul le-a respins cu vehemenţă.
La aproape o săptămână de la unul dintre cele mai grave atacuri din istoria recentă a Rusiei, preşedintele rus Vladimir Putin nu s-a deplasat încă la locul atentatului.
La o întrebare în acest sens adresată de presă joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că preşedintele rus pur şi simplu nu a dorit să perturbe ancheta şi lucrările de degajare a dărâmăturilor.
Putin a transmis condoleanţe familiilor victimelor, iar autorităţile le-au promis ajutor financiar celor răniţi şi rudelor persoanelor decedate în atac, a mai spus Peskov.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 28-03-2024 20:38