Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Auto-lovitură de stat" în Bolivia. Președintele țării, acuzat că a înscenat totul pentru a-și crește popularitatea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Poliția boliviană l-a arestat pe liderul unei aparente lovituri de stat la câteva ore după ce palatul prezidențial a fost luat cu asalt de soldați, sub comanda șefului armatei.

Dar, cu puțin timp înainte să fie încătușat, generalul respectiv le-a spus jurnaliștilor că președintele i-a cerut să facă asta, într-o încercare de a-și îmbunătăți popularitatea, aflată în scădere. Și un senator de opoziție a sugerat că tocmai criza economică și judiciară din Bolivia l-a determintat pe seful statului să însceneze o "auto-lovitură de stat".

Un vehicul blindat a spart poarta palatului prezidențial din La Paz, apoi soldați aflați sub comanda generalului Juan Jose Zuniga, șeful armatei, au pătruns înăuntru.

Juan Jose Zuniga, pe atunci comandant general al armatei: „Vrem să restabilim democrația. Ajunge că unii au pus mâna pe democrația noastră. Uitați-vă unde ne-au dus. Copiii noștri nu au viitor. Poporul nu are viitor”.

Președintele bolivian Luis Arce i-a ieșit în cale generalului pe culoarele palatului prezidențial. Reporterii transmiteau în direct.

Citește și
cocaină Bolivia
Captură record de cocaină în Bolivia. Traficanții au ascuns aproape 9 tone într-un transport de materiale pentru podele. FOTO

După cum au transmis jurnaliștii, președintele l-a înfruntat pe generalul rebel, ordonându-i să-și retragă soldații și să demisioneze.

O oră mai târziu, președintele bolivian a anunțat că i-a demis pe comandanții armatei terestre, flotei și aviației. Și a cerut populației să iasă în stradă să apere democrația.

Luis Arce, președintele Boliviei: „Ei au vrut să ne ia prin surprindere, să surprindă poporul bolivian. Am reacționat, iar poporul mobilizat ne-a permis, de asemenea, să zădărnicim această tentativă de lovitură de stat”.

Mii de oameni s-au îndreptat către palatul prezidențial, unde au început să se îmbrâncească cu militarii care înconjuraseră clădirea. La scurt timp, blindatele și soldații s-au retras în cazarme.

Culmea, însă, generalul Zuniga nu a declarat în niciun moment că vrea să schimbe conducerea țării. Ba chiar a susținut, când era arestat de poliție, că președintele ar fi fost cel care i-ar fi ordonat să însceneze o lovitură de stat la palat.

Juan Jose Zuniga: „Președintele mi-a spus: "Situația este foarte complicată; această săptămână va fi critică, așa că este necesar să pregătim ceva pentru a-mi crește popularitatea"”.

Alături de șeful armatei, alți doi comandanți de rang înalt au fost arestați.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult