Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Austria nu se va opune intrării Croaţiei în Spaţiul Schengen. Viena pune, însă, piedică României

Cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat, marţi, înainte cu o zi de vizita sa la Zagreb, că Austria nu se va opune aderării Croaţiei la Spaţiul Schengen.

''Nu simţim aproape deloc presiunea migranţilor dinspre Croaţia către nord. Întrucât Croaţia îndeplineşte într-o manieră exemplară cerinţele de protecţie a frontierei, nu văd vreo problemă acolo. Ţările sunt votate în mod individual'', a spus Nehammer (foto articol) într-un interviu, marţi, potrivit cotidianului austriac Kleine Zeitung, potrivit Agerpres.

Publicaţia adaugă că, altfel spus, acest lucru înseamnă că ameninţarea cu veto este orientată spre Bulgaria şi România.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a provocat îngrijorare în Croaţia după ce a declarat că este împotriva extinderii Spaţiului Schengen prin includerea Croaţiei, a Bulgariei şi a României.

Karner s-a pronunţat de mai multe ori împotriva lărgirii Spaţiului Schengen, despre care susţine că nu funcţionează, aşa cum se poate vedea - în opinia sa - din numărul crescut de solicitanţi de azil existent în Austria.

Citește și
romania schengen
Eurodeputaţi austrieci susţin extinderea Schengen şi îl critică pe ministrul de interne care s-a opus aderării României
România și Bulgaria prezintă un risc de securitate pentru Austria

Cancelarul Nehammer a subliniat şi el acest aspect şi a menţionat că ''există 100.000 de oameni în Austria care au trecut frontiera ilegal, dintre care 75.000 au tranzitat ţări ca România, Bulgaria şi Ungaria, fără a fi înregistraţi de autorităţile de acolo din domeniul securităţii''. ''Este un risc de securitate şi trebuie să ne ocupăm de asta'', a explicat el.

Şeful executivului austriac efectuează miercuri o vizită de lucru în Croaţia.

În prezent, spaţiul Schengen cuprinde 22 de ţări din Uniunea Europeană (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria) şi patru ţări din afara acesteia (Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).

Austria este împotriva aderării României în spațiul Schengen

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, s-a pronunțat împotriva aderării Croației, României și Bulgariei la spațiul Schengen, deși Comisia Europeană dorește includerea lor.

Deși Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii spațiului Schengen fără controale pentru a include Bulgaria, Croația și România. „A sosit momentul să le urăm bun venit", a declarat, miercuri, la Bruxelles, comisarul european de interne Ylva Johansson. Autoritatea de la Bruxelles a făcut apel la statele UE să permită acestor trei state membre "participarea deplină" la spațiul Schengen. Votul ar urma să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie și este necesară unanimitatea, iar până acum doar Olanda se împotrivise.

Însă, în acest moment, una dintre marile piedici pentru cele trei state pare să vină chiar din partea Austriei, ală cărei ministru de Interne, Gerhard Karner, care face parte din partidul conservator ÖVP, s-a împotrivit public extinderii spațiului Schengen. „Nu este momentul să votăm acum o extindere, dacă sistemul frontierelor externe nu funcționează”, a declarat Karner, pentru Kurier.at.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult