Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Atentat la Moscova: Cum a ignorat Putin avertismentul SUA despre un atac terorist. Ce i s-a transmis încă din noiembrie 2023

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost o noapte însângerată la Moscova, unde un atac terorist la un centru comercial s-a soldat cu cel puțin 60 de morți și peste 140 de răniți.

Mai mulți bărbați înarmați au intrat în mall-ului de la periferia Capitalei ruse și au deschis focul.

Autoritățile au ajuns la locul incidentului cu întârziere, iar o parte dintre suspecți au reușit să fugă, nu înainte de a incendia clădirea.

Bilanțul ar putea crește în orele următoare, pentru că nu se știe câți oameni au fost prinși înăuntru, atunci când s-a prăbușit acoperișul.

Între timp, rușii caută vinovați. O facțiune din Caucaz a grupării Stat Islamic a revendicat însă atacul, pe o rețea socială.

Marile orașe rusești sunt acum în alertă, evenimentele publice au fost anulate, iar forțele de ordine îi caută pe făptași.

Citește și
vladimir putin
Gestul făcut de Putin imediat după atentatul de la Moscova, soldat cu peste 100 de morți

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Acesta este momentul în care teroriștii intră în centrul comercial de la periferia Moscovei și deschid focul cu arme automate asupra celor pe care-i întâlnesc. Panica se răspândește rapid în tot mall-ul, iar oamenii încep să caute căi de evacuare.

Atacatorii și-au făcut drum până în sala de concerte a centrului comercial, unde avea loc un spectacol al unei trupe de muzică rock. Indivizii au început să tragă, în timp ce oamenii încă nu înțelegeau ce se întâmplă.

Unii martori susțin că forțele de ordine au ajuns la locul tragediei cu o întârziere de aproape o oră. Au venit apoi și mulți oficiali din guvern și din administrația locală, pentru a monitoriza intervenția.

În acest timp, din clădire încă răsunau focuri de armă. Teroriștii au avut recipiente cu benzină și, potrivit martorilor, au vărsat combustibilul pe scaunele din sala de concerte și le-au dat foc. Flăcările s-au propagat rapid.

Andrei Vorobyov, guvernator al regiunii Moscova: „Într-adevăr, s-a întâmplat o tragedie. Pompierii intervin în "Crocus", zona cuprinsă de flăcări e semnificativă. Ne vom lămuri ce s-a întâmplat odată ce pompierii își termină treaba”.

Dar incendiul era atât de puternic, încât echipele de intervenție nu au reușit să îl lichideze repede și chiar s-au retras la un moment dat din cauza fumului. O bună parte din acoperiș s-a prăbușit.

În jurul mall-ului s-au adunat sute de localnici, rude și prieteni ai celor care erau în sala de spectacol, când a început atacul.

Kievul, învinuit

Nikita Agapov, student: „(Prietena mea) nu răspundea la nimeni pe chat și, în momentul acela, m-am îndreptat încoace în caz că avea nevoie de ajutor. Acum îmi pare rău pentru toată situația asta”.

Forțele de ordine i-au evacuat rapid și pe jurnaliștii, și pe civilii aflați în jurul complexului.

Oficialii ruși au început să acuze Ucraina încă înainte ca flăcările să fie stinse. Printre ei, fostul președinte Dimitri Medvedev, care a cerut, într-o postare pe rețelele sociale, ca aceia care au ordonat atacul să fie uciși.

Și alți oficiali din Duma de Stat au aruncat vina pe Kiev. Ucrainenii au negat însă orice implicare.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean: „Ucraina nu a avut nimic de-a face cu aceste evenimente. Avem un război în toată regula cu armata regulată a Federației Ruse. Orice ar fi, pentru Ucraina totul se va decide pe câmpul de luptă”.

De la Washington, oficialii americani au fost primii care au luat apărarea Ucrainei.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: „Nu e niciun semn, în acest moment, că Ucraina sau cetățeni ucraineni ar fi fost implicați în atac. Abia a avut loc, investigăm și noi. Gândurile noastre merg, bineînțeles, către victimele acestui atac teribil”.

Putin a ocolit avertismentul SUA

Potrivit unor surse citate de CNN, încă din noiembrie serviciile americane le-au transmis omolgilor ruși informații în legătură cu posibile atacuri teroriste, organizate de gruparea ISIS din Caucaz. Pe 8 martie, Ambasada Statelor Unite a publicat un avertisment pentru cetățenii americani. În urmă cu trei zile însă, la o întâlnire cu șefii din FSB, președintele Vladimir Putin a respins avertismentele americane.

Vladimir Putin: „Să vă amintesc de recentele, sincer vorbind, declarații provocatoare ale unor oficiali din structurile occidentale, despre posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia. Toate acestea seamănă fără îndoială cu un șantaj și cu o încercare de a intimida și de a destabiliza societatea noastră”.

Târziu în noapte, atacul a fost revendicat de facțiunea din Caucaz a grupării teroriste ISIS, printr-o postare pe rețelele sociale. Și americanii au dat de înțeles că au dovezi solide care arată că Statul Islamic e în spatele atentatului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult