Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Summitul Biden-Putin s-a încheiat. Ambasadorii celor două țări se vor întoarce la post

Your browser doesn't support HTML5 video.

Preşedintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin s-au întâlnit miercuri în cadrul unui summit istoric organizat la Geneva.

''Discuții fără ostilitate și foarte constructive'', a spus la final Putin, care i-a făcut un rar compliment lui Biden, descriindu-l drept un om de stat cu experiență, foarte diferit de predecesorul lui, Donald Trump.

Într-o conferință de presă separată, Biden a început pe un ton concilaint, dar a subliniat: „Când avem diferenţe, vreau ca preşedintele Putin să înţeleagă de ce spun ceea ce spun.”

Vladimir Putin: „Nu a fost ostilitate, din contră întrevederea noastră a decurs într-un spirit constructiv. Ambele părți și-au exprimat intenția de a înțelege poziția celeilalte.”

Joe Biden: „Preşedintele Putin şi cu mine împărtăşim o resonsabilitate unică de a gestiona relaţia dintre două ţări puternice. Relaţie care trebuie să fie stabilă şi predictibilă. Şi ar trebui să putem să cooperăm acolo unde este în interes comun. Iar unde sunt divergenţe vreau ca preşedintele Putin să ştie de ce spun ceea ce spun şi de ce fac ceea ce fac.”

Citește și
Joe Biden
Biden, înainte de întâlnirea cu Putin de miercuri: Este un adversar demn. Există domenii în care putem coopera

UPDATE 21:25 - Biden: Relaţia dintre SUA şi Rusia trebuie să fie stabilă şi previzibilă

Relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia trebuie să fie stabilă şi previzibilă, a declarat preşedintele american, Joe Biden, în conferinţa sa de presă separată după prima întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, desfăşurată miercuri la Geneva.

Totodată, Biden a spus că i-a transmis clar lui Putin că agenda sa nu este împotriva Rusiei, dar Statele Unite vor continua să ridice probleme legate de drepturile fundamentale ale omului, transmite Reuters.

UPDATE 20:00 - Biden și Putin au convenit ca ambasadorii celor două ţări să revină la post

Preşedintele american şi cel rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, au convenit în cadrul primului lor summit desfăşurat miercuri la Geneva ca ambasadorii celor două ţări să revină la post, după ce au fost retraşi mai devreme în acest an, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Preşedintele rus a declarat jurnaliştilor în conferinţa sa de presă separată de după summit că întâlnirea a fost una constructivă, s-a desfăşurat fără ostilitate şi a demonstrat dorinţa celor doi lideri de a se înţelege.

Putin a mai afirmat că Rusia şi SUA au o responsabilitate comună faţă de stabilitatea nucleară şi vor purta discuţii asupra unor posibile modificări ale Noului Tratat Start, recent înnoit.

Cei doi şefi de stat au organizat conferinţe de presă separate după discuţiile de la vila La Grange din Geneva, care au durat aproape patru ore, mult mai puţin decât au spus consilierii lui Biden că se aşteaptă să dureze.

UPDATE 19:00 - Summitul Biden-Putin de la Geneva s-a încheiat

Summitul ruso-american la nivel înalt de la Geneva s-a încheiat, a anunţat reprezentantul Casei Albe, informează TASS şi CNN.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a părăsit vila La Grange după negocierile cu liderul rus Vladimir Putin. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin urmează să susţină o conferinţă de presă.

Summitul preşedinţilor SUA şi Rusiei, Joe Biden şi Vladimir Putin, a durat în jur de trei ore şi jumătate, mai puţin decât se anticipa, inclusiv cu pauza de dinaintea schimbării formatului din unul restrâns în unul extins.

Discuţia dintre cei doi lideri în format restrâns - doar în prezenţa miniştrilor de externe american şi rus, Antony Blinken şi Serghei Lavrov - a avut loc în sala bibliotecii, la primul etaj al vilei "La Grange", durând aproximativ 1 oră şi 45 de minute, în spatele uşilor închise.

După o scurtă pauză, a început a doua parte a negocierilor, în format extins, în Sala Galbenă din La Grange, cu participarea delegaţiilor. De partea rusă au participat şeful diplomaţiei Serghei Lavrov şi adjunctul său Serghei Riabkov, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, consilierul preşedintelui Putin, Iuri Uşakov, şi şeful Statului Major al Forţelor Armate ruse, prim-adjunct al ministrului apărării, Valeri Gherasimov.

UPDATE 17:30 - Biden şi Putin au încheiat prima rundă de discuţii, după aproape două ore

Prima rundă a summitului preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, s-a încheiat miercuri la Geneva după aproape două ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia TASS.

După o scurtă pauză, discuţiile s-au reluat într-un format cu prezenţa mai multor membri ai delegaţiilor.

UPDATE 17:15 - Îmbrâncieli între jurnalişti şi forţe de securitate în deschiderea summitului Biden-Putin

Summitul Biden-Putin a început miercuri la Geneva cu strigăte şi îmbrâncituri între jurnalişti americani şi ruşi cu forţe de securitate, conform News.ro.

Organizatorii summitului au acordat acces presei în sala summitului timp de câteva minute, pentru ca jurnalişti să poată filma şi striga întrebări înainte de începerea discuţiilor.

Însă forţe de securitate ruse şi americane au blocat, iniţial, accesul jurnaliştilor, care încercau să intre în sală. Astfel, în sală, a domnit haosul timp de câteva minute.

Jurnaliştii americani au denunţat faptul că agenţi ruşi de securitate şi jurnalişti ruşi i-au tras de braţe şi de haine. Unii dintre ei au încercat însă să-şi crioască drum cu umărul, iar un jurnalist american a fost trântit la pământ.

Înainte ca haosul să se potolească, unii jurnalişti au strigat că sunt zdrobiţi în înghesuială.

Biden şi Putin au stat întâi stânjeniţi în faţa presei, după care au privit jurnaliştii şi au râs de înghesuială.

UPDATE 16:50 - Joe Biden a numit SUA și Rusia „două mari puteri”

Președintele american a descris Statele Unite și Rusia drept „două mari puteri” la începutul summitului cu Vladimir Putin, conform CNN.

Declarația președintelui american sugerează faptul că încearcă să creeze o relație mai stabilă cu Rusia.

În trecut, Statele Unite au încercat să minimalizeze rolul Rusiei la nivel global. Fostul președinte american Barack Obama a descris Rusia drept „o putere regională”, după ce a invadat Ucraina.

UPDATE 16:00 - Şeful diplomaţiei europene: Nu sunt mari speranţe pentru relaţii mai bune UE-Rusia în viitorul apropiat

Nu sunt prea mari speranţe pentru relaţii mai bune între Uniunea Europeană (UE) şi Rusia în viitorul apropiat, a declarat miercuri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, cu aproximativ o săptămână înainte ca liderii celor 27 de ţări membre ale UE să discute viitoarea politică a blocului comunitar faţă de Rusia, informează Reuters, AFP şi TASS.

"În actualele circumstanţe, un parteneriat reînnoit între UE şi Rusia, care să permită o cooperare mai strânsă, pare un proiect îndepărtat", a subliniat Borrell într-un comunicat, prezentând noul raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la relaţiile tensionate ale UE cu Rusia, raport cerut de liderii UE pentru summitul din 24-25 iunie.

Faţă de Moscova, UE trebuie să fie capabilă în acelaşi timp să "riposteze, să contracareze şi să dialogheze", a afirmat Borrell.

 

UPDATE 14: 30 Preşedintele american Joe Bden şi omologul său rus Vladimir au început negocierile diplomatice.

Cei doi şefi de stat au fost salutaţi de către preşedintele elveţian, după care s-au aşezat la o reuniune restrânsă la care participă Biden, Putin, secretarul de Stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Fiecare parte are câte un translator.

UPDATE 14:00 Vladimir Putin a sosit miercuri la Geneva. Avionul preşedintelui rus a aterizat pe aeroportul internaţional la ora locală 12:27 (10:27 GMT). Vladimir Putin nu a dorit o ceremonie specială de primire din partea autorităţilor locale şi trebuie să se îndrepte imediat spre locul summitului: Vila La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, cu o privelişte uluitoare spre lacul Leman.

Întâlnire istorică între Biden și Putin de la Geneva

 

Biden a ajuns marți pe aeroportul din Geneva, de la Bruxelles, unde şi-a reafirmat voinţa de a reda forţă relaţiei transatlantice şi de a transmite un mesaj clar Moscovei.

”Alianţa noastră este solidă. NATO este unită, Statele Unite s-au întors”, a subliniat el, iar ralaţiile s-au relaxat, după ce Uniunea Euroepană şi Washingtonul au anunţat marţi un armistiţiu în vederea soluţionării conflictului Airbus/Boeing, vechi de 17 ani, care afecta relaţiile între cele două mari blocuri economice.

Acest summit, punctul culminant al turneului său în Europa, prezintă o miză importantă pentru Joe Biden. El este al cincilea preşedinte american cu care se întâlneşte Putin, care se află la putere de la sfârşitul lui 1999.

Într-un interviu acordat postului american NBC, Putin îşi exprimă speranţa ca preşedintele democrat să fie mai puţin impulsiv decât predecesorul său republican.

Însă el a profitat de ocazie şi pentru a sublinia cât de ”talentat” era, în opinia sa, Donald Trump.

Ucraina, Belarusul, soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, atacuri cibernetice - sunt toat atâtea subiecte de discordie, iar discuţiile se anunţă aspre şi dificile.

Casa Albă a stabilit în mod voit ştacheta cât mai jos şi a anunţat că nu se sunt de aşteptat anunţuri importante şi că obiectivul pe termen lung este ca relaţiile între cele două ţări să fe mai ”stabile şi previzibile”.

La summitul G7 din Cornwall, Biden a lăsat să se întrevadă chiar o formă de fatalism. ”Pentru că el este Putin”, a răspuns el la o întrebare despre eficienţa avertismentelor şi sancţiunilor impuse Moscovei.

În ceea ce-l priveşte pe Putin, experţi sunt de acord că acesta a obţinut deja ceea ce voia, şi anume organizarea acestui summit, ca o ilustrare a importanţei Rusiei. Recunoaşterea puterii Rusiei este leitmotivul lui Putin de douădecenii de când se află la putere.

Cei doi lideri urmează să se exprime separat, miercuri, în urma întâlnirii. Nicio conferinţă de presă comună nu este prevăzută.

Conferinţa de presă care a avut loc în urma întâlnirii lui Donald Trump u Vladimir Putin, în iulie 2018, la Helsinki, se află în continuare în mintea tuturor la Washington.

Într-un gest ciudat, care a provocat un val de indignare în tabăra sa, preşedintele republican a părut atunci să acorde mai multă valoare cuvântului fostului şef al KGB-ului decât concluziei unanime a agenţiilor americane de informaţii cu privire la amestecul rus în campania electorală prezidenţială americană din 2016.

În primele şase zile ale turneului său, Joe Biden le-a oferit asigurări, într-o serie de summituri - G7, NATO, UE-SUA - aliaţilor Statelor Unite.

El a marcat astfel un contrast - în formă şi în fond - faţă de bruscările şi invectivele din mandatul lui Trump.

Biden a subliniat că Statele Unite s-au întors la masa multilateralismului şi că sunt hotărâte să joace un rol-cheie de la lupta împotriva pandemiei covid-19 şi până la lupta împotriva modificărilor climatice.

Detaliile despre summit

 

Joe Biden şi Vladimir Putin se întâlnesc la Vila La Grange, o construcţie din secolul al XVIII-lea, situată în centrul oraşului şi al celui mai mare parc al acestuia, cu o vedere impresionantă către Lacul Léman.

Kremlinul a anunaţat că discuţiile, care încep la ora locală 13:00 (14:00, ora României) şi ar urma să dureze patru-cinci ore.

În programul summitului se află o întâlnire în format redus - între preşedinţii american şi rus şi şefii acestora ai diplomaţiei, Antony Blinken şi Serghei Lavrov -, urmată de şedinţă de lucru extinsă.

Aproximativ 4.000 de poliţişti, militari şi găzi de securitate au fost desfăşurate la Geneva.

Oraşul elveţian a găzduit deja un summit încă istoric - primul tête-à-tête al lui Ronald Reagan cu Mihail Gorbaciov, în 1985.

Ce teme de discuție sunt preconizate

 

Președintele american promite să îi spună omologului său rus care sunt "liniile sale roşii". Același mesaj vine și din partea Rusiei. Dar ambele țări anunță că sunt deschise cooperării.

Joe Biden: "Am aflat că este, așa cum se spune în sport, un adversar demn. Îi voi spune clar președintelui Putin că există domenii în care putem coopera, dacă alege asta. Dar, dacă alege să nu coopereze cum a mai făcut-o în trecut în legătură cu securitatea cibernetică și alte activități, atunci vom răspunde."

Problema atacurilor cibernetice se pare că va fi una dintre principalele teme de discuții dintre cei doi președinți. Subiectul este dezbătut și la Summitul Nato de la Bruxelles. Mai mult, președintele american a afirmat la începutul lunii că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei după ce mai multe companii din Statele Unite au fost grav afectate de astfel de atacuri. Dar, într-un interviu acordat presei americane, Putin cataloga ipoteza cum că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA ca fiind un lucru de-a dreptul "grotesc".

Vladimir Putin: "Ar trebui să încercăm să găsim modalități de soluționare a relației noastre (cu SUA). Care azi se află la un nivel extrem de scăzut. Toţi știm asta."

De asemenea preşedintele rus a mai vorbit şi despre un posibil schimb de prizonieri între Rusia şi SUA, arătându-se deschis faţă de o astfel de posibilitate.

Experții în probleme de relații internaționale, chiar şi cei din zona Rusiei, susțin că în ciuda disputelor dintre cele două țări, care vor rămâne și pe viitor, este totuși un pas important că cei doi au ales să poarte această discuție.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult