Armele nucleare ale Franței ar trebui să facă parte din dezbaterea europeană privind apărarea, spune Emmanuel Macron
Aceste afirmații au fost făcute într-un interviu cu tineri europeni, publicat sâmbătă seara de ziare din grupul Ebra, relatează AFP, potrivit News.ro.
”Sunt în favoarea deschiderii acestei dezbateri care trebuie să includă aşadar apărarea antirachetă, tiruri de arme cu rază lungă de acţiune, arma nucleară în cazul celor care o au sau care dispun pe teritoriul lor de arma nucleară americană”, declară şeful statului francez.
”Să punem totul pe masă şi să ne uităm ce ne apără cu adevărat în mod credibil”, declară el.
Franţa îşi va păstra specificitatea, dar este pregătită să contribuie mai mult la apărarea teritoriului european”, adaugă el.
În urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Franţa este singurul dintre statele membre UE care dispune de disuasiunea nucleară.
În discursul său despre Europa pe care l-a susţinut joi la Sorbona, preşedintele francez a pledat în favoarea unei ”Europe puternice” şi constituirea unei Europe a Apărării ”credibile”, alături de NATO şi împotriva Rusiei, care a devenit mult prea ameninţătoare după ce a invadat Ucraina în februarie 2022.
”Asta poate însemna desfăşurarea unor scuturi antirachetă, dar trebuie să fim siguri că ele vor bloca toate rachetele şi că vor descuraja folosirea nuclearului”, declară Emmanuel Macron în acest interviu publicat sâmbătă de ziarele din estul Franţei.
Acest interviu a fost realizat vineri, în cursul unei vizite la Strasbourg.
”A fi capabili înseamnă de asemenea a avea rachete cu rază lungă de acţiune care să-i descurajeze pe ruşi. Şi există arma nucleară. Doctrina franceză este că putem să o folosim când interesele noastre vitale sunt ameninţate”, a declarat el.
”Am spus deja că există o dimensiune europeană în aceste interese vitale, fără a le detalia, pentru că această disuasiune ar concura la credibilitatea apărării europene”, precizează el.
Construirea unei Europe a Apărării este de mult timp un obiectiv al Franţei, care s-a lovit adesea de reticenţele partenerilor săi, care consideră mai sigură ”umbrela” NATO.
Însă invazia Ucrainei şi posibilitatea întoarcerii a Casa Albă a lui Donald Trump au relansat debaterea cu privire la o autonomie în domeniul apărării.