Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Armata ucraineană a reușit să-i scoată pe ruși din satul Robotine, un punct important al defensivei ruse din Zaporojie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Luni dimineață, armata ucraineană a reușit să-i scoată pe ruși din satul Robotine, în sudul regiunii Zaporojie, acolo unde se desfășoară una dintre direcțiile de atac ale contraofensivei Kievului.

Informația a apărut pe rețelele sociale rusești, care au admis că militarii Moscovei s-au retras din localitate. Kievul nu a confirmat însă oficial.

Duminică, președintele Zelenski a făcut o vizită fulger în Olanda și Danemarca, două state care au promis că vor livra Ucrainei aproape 60 de avioane F-16, în următorii 2 ani.

Armata ucraineană a reușit să avanseze pe flancul estic al localității Robotine, unul dintre punctele importante ale defensivei ruse din regiunea Zaporojie. Rușii au încercat un contra-atac, dar au fost respinși. Între timp, aflat în Danemarca, președintele Zelenski a obținut un calendar clar în ceea ce privește avioanele F-16, atât de așteptate de Kiev. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am căzut de acord ca Danemarca să transfere 19 avioane F-16. Este un sprijin puternic pentru noi. Antrenamentele deja au început. Am stat de vorbă cu băieții și fetele noastre, care vor folosi F-16 aici și apoi le vor folosi pe cerul nostru." În Danemarca, sunt deja 70 de piloți și tehnicieni ucraineni care participă la programul F-16. Mette Frederiksen, premierul Danemarcei: „Antrenamentele vor începe curând și, sperăm noi, primele avioane vor pleca din Danemarca spre Ucraina." Cu câteva ore înainte, Volodimir Zelenski a făcut un popas și în Olanda, unde s-a întâlnit cu premierul Mark Rutte, la o bază militară din Eindhoven. Olandezii au promis Kievului alte câteva zeci de avioane F-16. Mark Rutte, premierul Olandei: „În acest moment avem 42 (de avioane F-16) în stoc, aici în Olanda. Între timp, trebuie să lucrăm pentru pregătirea infrastructurii, să ne asigurăm că aterizarea și decolarea avioanelor pot avea loc în Ucraina, într-o manieră sigură, pentru că F-16 sunt aparate care necesită condiții speciale." Olanda, la fel ca Danemarca, a primit aprobarea Washingtonului să livreze Ucrainei avioane F-16 de fabricație americană. Cele două țări sunt implicate și în coaliția care pregătește piloții ucraineni să utilizeze aceste aparate de zbor. Pe de altă parte, o dronă ucraineană s-a prăbușit pe acoperișul unei gări din orașul rusesc Kursk, rănind cinci persoane și provocând un incendiu. Se îndrepta spre Moscova, dar a fost bruiată de apărarea anti-aeriană rusă. Din motive de securitate, autoritățile ruse au suspendat, pentru scurt timp, zborurile către două aeroporturi din capitală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult