Armata SUA, luptă informatică împotriva Stat Islamic. Documentele desecretizate
Informațiile au fost făcute publice de comandamentul american pentru atac şi apărare informatică (Cybercom).
Aceste documente, clasificate până acum drept secret de apărare, arată că Cybercom „a combătut Statul Islamic cu succes în domeniul informatic” şi a afectat capacităţile grupării jihadiste de a radicaliza şi recruta combatanţi „impunându-i costuri ridicate în timp şi în resurse”.
Publicate de Universitatea George Washington şi obţinute în virtutea unei legi privind transparenţa în administraţie, documentele analizează condiţiile în care s-a desfăşurat operaţiunea "Glowing Symphony", primul atac informatic recunoscut oficial de Pentagon.
Cybercom menţionează o "reducere semnificativă" a campaniei de recrutare a Statului Islamic, dar adaugă că eforturile sale au fost încetinite de proceduri administrative "îndelungate şi dificile" pentru a obţine aprobarea operaţiunii.
Dat fiind că Cybercom este destinat să multiplice acest gen de atacuri informatice, ar trebui să fie impuse proceduri mai bune pentru "accelerarea procesului", adaugă comandamentul militar american în aceste documente.
SUA recunoscuseră deja oficial că au adăugat arma informatică la arsenalul lor, dar aceste noi documente sunt cele mai detaliate publicate vreodată despre operţiunea împotriva Statului Islamic, aprobată iniţial pentru 30 de zile la sfârşitul anului 2016 şi prelungită apoi în iulie 2017, potrivit site-ului Universităţii George Washington.
Documentele nu indică dacă operaţiunea a fost întreruptă, dar "relevă complexitatea fără precedent a acestei operaţiuni, care a pus probleme în termeni de coordonare şi evaluare".
SUA se îngrijorează să constate că grupări extremiste precum Statul Islamic utilizează reţelele de socializare şi Internetul pentru a-şi difuza propaganda.
Potrivit Universităţii George Washington, aceste documente şi declaraţiile publice ale şefului Cybercom, generalul Paul Nakasone, oferă indicii asupra modului în care comandamentul operează şi asupra a ceea ce ar putea face pentru a riposta atacurilor împotriva procesului electoral american.
Într-un interviu acordat anul trecut, generalul Nakasone dezvăluise că o echipă specială fusese creată pentru a "riposta rapid unui atac" împotriva campaniei prezidenţiale din 2020.