Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Armata SUA încearcă să recupereze resturile „balonului spion” al Chinei, doborât deasupra Atlanticului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Armata americană recuperează resturile balonului chinezesc care ar fi fost folosit pentru spionarea unor obiective militare strategice de pe teritoriul Statelor Unite.

Balonul a fost doborât cu o rachetă lansată de pe un avion F-22, când ajunsese deasupra Atlanticului, dincolo de coasta estică, dar în apele teritoriale americane.

Ministerul de externe al Chinei a protestat față de folosirea forței pentru atacarea unei aeronave civile, fără pilot. Și chiar a amenințat că va răspunde cu mai multe acțiuni. Beijingul a susținut încă de la început că nu era un balon de spionaj, ci unul meteorologic.

Joe Biden, președintele SUA: „Miercuri, când am fost informat despre apariția balonului, am ordonat Pentagonului să-l doboare, cât mai curând posibil. Mi-au spus să așteptăm să ajungă în cel mai singur loc unde poate fi doborât. Au decis să elimine orice risc de a vătăma pe cineva, la sol. Astfel, cel mai bun moment pentru a-l doborî era când balonul se afla deasupra mării, în limita apelor teritoriale. L-au doborât cu succes.”

Balonul a fost lovit cu o rachetă lansată de un avion F-22, deasupra apelor teritoriale americane, la ora locală 15 și 39 de minute. Și, după o mică explozie, a căzut în mare, la 10 de kilometri de coasta statului Carolina de Sud. Armata încearcă acum să recupereze resturile și echipamentele balonului.

Înainte să declanșeze operațiunea, Administrația Federală a Aviației a închis temporar trei aeroporturi și a oprit pentru câteva ore zborurile civile, deasupra statelor Carolina de Nord și de Sud.

Balonul a fost văzut prima oară miercuri, deasupra statului Montana, la Reed Point. Și, potrivit Pentagonului, a survolat baze militare strategice, inclusiv silozuri de rachete nucleare. Vineri, a trecut pe deasupra Pleasant Hill și Columbia, Missouri, iar ieri dimineața martorii au reperat balonul pe cerul Carolinei de Nord.

Apariția balonului a declanșat o criză diplomatică, secretarul de stat american Antony Blinken și-a anulat imediat vizita din acest weekend în China, denunțând violarea suveranității și un act iresponsabil al Beijingului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult