Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Arma cu două tăișuri prin care Moldova încearcă să reteze dependența energetică de Rusia

Moldova poate să folosească o pârghie strategică pentru a scăpa de regimul marionetă pus de Kremlin în Transnistria. Dar dacă face asta, riscă să enerveze Rusia și să provoace o criză energetică.  

Pentru prima oară în ultimele trei decenii, Moldova are posibilitatea, în sfârșit, să scape de influența rusă. Dar acest pas implică o problemă spinoasă: trebuie să facă asta fără a declanșa o criză umanitară pentru proprii cetățeni din Transnistria, se arată într-o analiză publicată de Politico.

De la declararea independenței, în anii '90, Moldova a rămas captivă într-un conflict înghețat cu Moscova privind soarta Transnistriei, regiunea separatistă din estul țării susținută de Kremlin, cu peste un sfert de milion de locuitori.

Confruntarea dintre Chișinău și Tiraspol a fost tensionată, dar legătura cu Rusia nu s-a rupt din cauza unui interes puternic: Moldova primește energie rusească la preț redus prin Transnistria, care încasează în schimb sute de milioane de euro pe an. Legătura economică i-a permis Rusiei să păstreze controlul asupra fâșiei strategice situate de-a lungul graniței cu Ucraina, acolo unde sunt staționate trupele ruse, în ciuda obiecților Chișinăului.

Citește mai multe pe spotmedia.ro. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult