Arestări şi răniţi în Europa, în ciocniri între poliţie şi manifestanţi la marşul de 1 Mai. Ce au cerut protestatarii
Your browser doesn't support HTML5 video.
În capitala Franței, 45 de protestatari au fost reținuți și cel puțin 13 polițiști și jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale după ciocnirile de stradă.
La Paris, grupuri de protestatari au vandalizat vitrinele magazinelor, mobilierul urban și au incendiat o mașină. De-a lungul traseului încheiat în Place de la Nation, manifestanți turbulenți s-au încăierat în mai multe rânduri cu forțele de ordine.
Anul acesta, la manifestațiile pentru drepturile muncitorilor au participat și demonstranți cu alte agende: pro-palestinieni, pacifiști și francezi nemulțumiți că țara lor găzduiește Jocurile Olimpice de vară. Protestatarii sunt nemulțumiți că oamenii străzii și migranții fără adăpost au fost evacuați ca parte a pregătirilor pentru evenimentul sportiv care începe în 26 iulie.
Bărbat: „Autoritățile construiesc în timp record sate olimpice care să găzduiască mii de oameni, după ce, decenii întregi, nu au făcut nimic pentru cei fără adăpost. Aceste Jocuri reprezintă o nedreptate socială, o dovadă de dispreț arătată oamenilor și un dezastru ecologic.”
Sindicatele franceze amenință cu greva pe durata Jocurilor Olimpice, dacă guvernul nu oferă compensații pentru cei care, în perioada respectivă, aveau zile libere. Potrivit autorităților, în toată Franța au ieșit în stradă 120.000 de oameni. Totuși, de aproape șapte ori mai puțini față de anul trecut, când au fost proteste ample de 1 mai.
În Turcia, la Istanbul, poliția a reținut zeci de persoane care au sfidat interdicția de a protesta în Piață Taksim, devenită, în trecut, epicentrul contestării puterii lui Erdogan.
Jandarmii au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a opri avansul protestatarilor spre acest loc - un simbol al manifestațiilor muncitorești.
Violențe sporadice au fost și la Stuttgart, în Germania. Jandarmii au folosit sprayuri cu piper împotriva manifestanților turbulenți.
În alte orașe s-au organizat marșuri pașnice sub sloganul „Salarii mai bune, mai mult timp liber și mai multă siguranță pentru muncitori.”
Și în Spania, inclusiv în capitala Madrid, mii de oameni au ieșit în stradă sub sloganul: „Uniți împotriva inflației care ne sufocă”.
Manifestanții au cerut, de asemenea, o mai bună protejare a drepturilor pe care le au muncitorii și reducerea numărului de ore de muncă de la 40 la 37 pe săptămână.