Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aproape 80% din populația Chinei ar urma să locuiască la oraș în 2030. Exodul uriaș a lăsat localitățile mai mici pustii

Spectaculoasa evoluție economică a Chinei a început odată cu planurile de urbanizare masivă, puse în mișcare de Partidul Comunist în anii '50. Atunci, doar 13 la sută din populație locuia la oraș.

În 2030, se estimează că acest procent va fi de 6 ori mai mare. Însă exodul uriaș a lăsat localitățile mai mici pustii. O echipă CNN a vizitat un astfel de sat de la marginea Bejingului.

Cu aproape 22 de milioane de locuitori, Beijingul este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, deși în China este abia pe locul trei.

Mare parte din populație a venit din satele și orașele mai mici din împrejurimi, în baza unui plan de urbanizare pe care guvernul chinez îl urmează cu strictețe de câteva decenii încoace. Marc Stewart, corespondent internațional CNN: „Am plecat într-o excursie ca să vă arătăm un așa-zis oraș-fantomă. Tehnic vorbind, suntem încă în Beijing, la aproape 65 de kilometri de centrul orașului. Am venit aici ca să vă arătăm cum s-au mutat oamenii de-a lungul timpului. Aici era, la un moment dat, un sat înfloritor. Acum e aproape abandonat.” O echipă CNN a vizitat unele dintre localitățile din jurul metropolei chineze, pentru a vedea ce a rămas în urma locuitorilor. Casele sunt acoperite de vegetație, iar, din loc în loc, apar urmele trecerii unor copii. Jurnaliștii au găsit aici și încălțăminte abandonată pe jos, desene și diplome lipite de pereții unei clădiri în care a funcționat o școală. Marc Stewart, corespondent internațional CNN: „Nu știm exact ce era aici, dar e evident că acum e încuiat. Ferestrele sunt sparte, nu a mai fost nimeni aici de ceva vreme.” Migrația populației de la sat spre aglomerările urbane și industriale chineze a fost, în unele locuri, totală. În anii 80, doar 20 la sută din populație trăia la oraș. Astăzi, procentul se apropie de 70. Marc Stewart, corespondent internațional CNN: „Această schimbare nu vine fără efecte secundare, atunci când tinerii se mută la oraș pentru a avea mai multe oportunități și locuri de muncă. În unele cazuri, își lasă părinții sau chiar copiii în urmă.” Procesul de urbanizare are loc la o scară atât de mare, încât a schimbat în mod drastic peisajul economic și social pe teritoriul Chinei. Marc Stewart, corespondent internațional CNN: „Ceea ce se întâmplă aici nu e o surpriză prea mare. Modernizarea e o parte importantă din planurile guvernului chinez pentru viitor, în efortul de a ține pasul cu punctele forte ale Occidentului. E motivul pentru care vedem această trecere de la fermă la uzină și de acolo mai departe.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult