Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anunțul făcut de secretarul american al Apărării, cu privire la angajamentul în cadrul NATO

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a dat asigurări marți că Statele Unite vor da dovadă „de o fermitate de neclintit” în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

„Statele Unite au demonstrat că ele continuă să dea dovadă de o fermitate de neclintit în angajamentul lor în cadrul NATO'', a declarat Mattis într-o conferinţă de presă cu ministrul francez al apărării, Florence Parly, informează AFP, citat de Agerpres.

Mattis a reamintit dictonul „Faptele vorbesc mai puternic decât cuvintele'' în ajunul unei reuniuni ministeriale a NATO la Bruxelles şi după ce preşedintele american, Donald Trump, a criticat de mai multe ori, de la alegerea sa în funcţie, ţările membre ale Alianţei, îndeosebi Germania, acuzate că sunt rău-platnici şi că se lasă în seama SUA pentru a le asigura securitatea.

Cele 29 de ţări membre ale NATO s-au angajat în 2014 să aloce 2 % din PIB cheltuielilor pentru apărare la orizontul lui 2024. Dar circa cincisprezece ţări, inclusiv Germania, Canada, Italia, Spania şi Belgia, sunt încă foarte departe de acest obiectiv, cu mai puţin de 1,4 % din PIB pentru apărare în 2018, şi unele se declară incapabile să-şi respecte cuvântul în 2024, invocând constrângeri bugetare.

„NATO este temelia apărării noastre colective. SUA fac o prioritate din împărţirea sarcinii, aceasta fiind şi o prioritate franceză. Este vorba despre o mai bună funcţionare pentru întreaga Alianţă Atlantică'', a subliniat Parly, în opinia căreia „Europa nu este o parte a problemei, Europa este o parte a soluţiei''.

Citește și
Armata SUA
SUA avertizează Rusia că îi va distruge un sistem de rachete: ”Au fost înștiințați”

După vizita la Paris, James Mattis va participa miercuri şi joi la Bruxelles la o reuniune ministerială a NATO.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult