Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anul boului alb de metal a început vineri, potrivit calendarului chinezesc. Cum l-au sărbătorit chinezii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Munca serioasă este cuvântul de ordine în anul boului alb de metal, care a început vineri, potrivit calendarului chinezesc.

Printre nativii faimoși ai acestui semn zodical se numără Margaret Thatcher, Charlie Chaplin, Barack Obama, Walt Disney, Vincent Van Gogh și Meryl Streep.

În China, din cauza pandemiei, oamenii n-au putut sărbători în stradă. S-au mulțumit cu gala transmisă în direct de televiziunea de stat. Difuzat încă din 1983, spectacolul-mamut, cu sute de cântăreţi şi dansatori, dar şi mii de figuranţi, are decoruri și costume de o opulență năucitoare.

Al doilea animal al zodiacului chinezesc, boul denotă munca grea şi onestitatea. Neti Sandu: „Este un an în care e bine să muncim. Dacă nu muncim, nu vom câştiga nimic. Partea bună e că vom primi şi recompense. Ce e important de reţinut e că, pe lângă ce am învăţat să facem, e bine să venim cu ceva nou. Aici pică accentul, pe idee, originalitate, unicitate. E o componentă de înaintare, dar şi de stat pe loc şi trebuie echilibrată balanţa. Să ne dozăm furiile şi tendinţa de a domina, trebuie totul periat şi foarte bine omogenizat, pentru că nu e loc decât de muncă anul ăsta”.

În China, şi nu numai, boul este considerat un animal de forţă, asociat cu fertilitatea şi recoltele bogate.

Liu Xiaofeng, etnolog: „Boul simbolizează pământul. Iar cei din vechime asociau pământul cu bogăţia. E un an care aduce bogăţie, avere, e un an foarte norocos”.

Vechea artă chineză a feng shui-ului, care armonizează energia oamenilor cu cea a mediului, considera boul un semn zodiacal de bun augur. Întrucât familiile ţărăneşti din vremurile străvechi îşi vindeau de multe ori boul pentru a plăti educaţia fiului, boul este considerat un bun de mare valoare. Liu Xiaofeng, etnolog: „Prima trăsătură a boului este hărnicia. Boul este cel mai muncitor, cel mai capabil să tragă din greu. În al doilea rând, boul este tolerant, răbdător. Îndură multe şi este foarte puternic”.

Cât despre festivităţile de anul nou, în China au fost anulate evenimentele în aer liber din cauza coronavirusului, iar guvernul a cerut oamenilor să nu facă obişnuitele călătorii în oraşele de baştină.

Nu a lipsit însă tradiţionalul spectacol televizat de Anul Nou, care ţine în fața micilor de ecrane aproximativ un miliard de chinezi, fiind cel mai urmărit program TV din lume.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult