Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Antony Blinken spune că administrația Biden sprijină protestatarii zero-Covid din China

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că administrația Biden îi sprijină pe protestatarii zero-COVID din China, explicând că va aborda acest subiect când va vizita țara la începutul anului viitor.  

„Desigur, da”, i-a spus Blinken lui Jake Tapper de la CNN, când a fost întrebat despre sprijinul SUA pentru protestatarii care demonstrează împotriva restricțiilor stricte ale guvernului chinez împotriva Covid-19. „Susținem dreptul oamenilor de pretutindeni, fie că este vorba de China, fie că este vorba de Iran, fie că este în orice alt loc, de a protesta pașnic, de a-și face cunoscute opiniile, de a-și exprima frustrările.”

Blinken a spus că va aduce în discuție protestele cu oficialii chinezi, personal, luna viitoare, scrie CNN.

„Vom spune ceea ce spunem întotdeauna și ceea ce președintele (Joe) Biden i-a spus lui (liderului chinez) Xi Jinping, și anume că drepturile omului și libertățile civile de bază sunt în centrul a ceea ce suntem noi ca americani. Și niciun guvern american, niciun președinte american nu va tăcea în privința asta”, a spus Blinken.

Blinken a mai spus că SUA vor adopta aceeași abordare atunci când drepturile protestatarilor sunt reprimate oriunde altundeva: „Noi vorbim împotriva lor, ne ridicăm împotriva lor și luăm măsuri împotriva lor”.

Citește și
serghei lavrov
Lavrov acuză NATO că intensifică tensiunile lângă China și că acest lucru este un risc pentru Rusia

Manifestațiile au zguduit Iranul timp de câteva luni, declanșând o represiune mortală din partea autorităților. Revolta la nivel național a fost declanșată pentru prima dată de moartea lui Mahsa (cunoscută și sub numele de Zhina) Amini, o femeie kurdă-iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit la mijlocul lunii septembrie, după ce a fost reținută de poliția morală a țării. De atunci, protestatarii din Iran s-au unit în jurul unei serii de nemulțumiri față de guvernul iranian.

Cu toate acestea, în timp ce Blinken a subliniat sancțiunile americane împotriva celor responsabili de represiunea împotriva protestatarilor din Iran, el nu a menționat niciun cost care a fost impus Chinei pentru reprimarea protestelor.

Blinken a spus că „în mod fundamental” protestele din China și Iran nu au fost legate de SUA.

„Este vorba despre oamenii din ambele țări care încearcă să-și exprime punctele de vedere, încearcă să-și îndeplinească aspirațiile și răspunsul pe care guvernele îl iau la asta”, a mai spus el.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult