Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Antony Blinken, îngrijorat că Israelul nu ar avea o strategie de ieșire din război. Armata israeliană a încercuit orașul Gaza

Your browser doesn't support HTML5 video.

Războiul din Gaza intră în cea de-a doua lună fără vreo perspectivă de a se încheia în curând. Asta în pofida eforturilor diplomatice făcute de secretarul american de stat.

Potrivit unor surse citate de Haaretz, Antony Blinken a părăsit regiunea îngrijorat că Israelul nu ar avea o strategie de ieșire din război. Iar autoritatea palestiniană și statele arabe nu sunt dispuse să-și asume răspunderea pentru Fâșia Gaza. Singura veste bună este că Egiptul a redeschis porțile de la Rafah pentru răniții din Gaza și pentru palestinienii cu dublă cetățenie.

După 10 zile de lupte intense și peste 30 de militari pierduți, armata israeliană a încercuit orașul Gaza și tabăra de refugiați Jabalia, considerate împreună cartierul general al grupării Hamas.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF: „Armata israeliană, în frunte cu divizia de elita Golani, a înconjurat orașul Gaza. Au ajuns pe malul mării în sudul orașului Gaza și l-au încercuit. Astăzi, există Gaza de Nord și Gaza de Sud. Au ajuns pe coastă și vor păstra această linie a frontului.” Dacă militanții Hamas nu ies la suprafață pentru confruntări deschise, rămân izolați în tunelurile pe care forțele israeliene le distrug unul câte unul. Zilele trecute, când au capturat o bază Hamas, militarii israelieni au obținut informații vitale: ordine operaționale, hărți ale infrastructurii Hamas și detalii despre comandanții grupării.

Mark Regev, consilier al premierului Netanyahu: „Gaza nu este o democrație. Hamas controlează Gaza de 16 ani, printr-un regim autocrat și teocrat. Mi se pare grăitor că, în aceste 4 săptămâni de război, n-am văzut difuzat din Gaza nici măcar un cadru cu un terorist Hamas mort. Dimpotrivă, toate imaginile distribuite sunt fără excepție cu civili. De unde putem deduce că Hamas vrea să creeze impresia că noi (israelienii) nu facem decât să atacăm civili.” Și luni, armata israeliană a deschis timp de 4 ore un coridor de evacuare pentru civilii care nu s-au refugiat în sudul enclavei. Prinși între bombardamente și represaliile Hamas, unii palestinieni se tem mai mult de integriști.

Citește și
Gaza
„Este o opţiune”. Ministru israelian, sancţionat după ce a vorbit de o recurgere la bomba nucleară în Gaza

Imagini cu numeroase cadavre au fost postate inițial drept urmări ale unui raid israelian. Curând au venit însă clarificări din partea unui cunoscut jurnalist britanic de origine arabă, Amjad Taha. Atrăgând atenția că nu există cratere ori alte indicii ale unui bombardament, Taha dezvăluie că sunt victime ale lunetiștilor din Hamas, care trag în civilii disperați să fugă din oraș.

Pe de altă parte, israelienii au prezentat noi dovezi în sprijinul ideii că Hamas operează din spitale.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF: „Hamas lansează rachete asupra Israelului de la 75 de metri de spital. În aceste imagini, îi vedeți pe soldații noștri expunând intrarea într-un tunel, lipită de spitalul „Șeicul Hamad”. Mai mult decât atât, teroriștii au tras în soldații noștri din interiorul spitalului.” Între timp, după o escală-fulger în Bagdad, secretarul american de stat a încheiat la Ankara un turneu menit să găsească o cale de mijloc pentru toate taberele.

În Turcia, Blinken a fost primit doar de omologul sau, în condițiile în care președintele Erdoan susține că nu mai vrea să audă de premierul israelian.

Câteva mii de turci au încercat duminică seară să ia cu asalt baza militară de la Incirlik, unde sunt păstrate zeci de bombe din arsenalul nuclear al NATO. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă că să-i împrăștie pe simpatizanții Hamas.

În schimb, un succes al eforturilor făcute de americani este că războiul nu s-a extins. Ajută și măsurile concrete de descurajare. De exemplu, Pentagonul a luat neobișnuită decizie de anunță că muta în zona Orientului Mijlociu unul dintre submarinele sale capabile să lanseze arme nucleare, un mesaj străveziu către Iran.

În ceea ce privește războiul propriu-zis, atât Washingtonul; cât și Londra au evitat până acum să discute despre un armistițiu.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: „Este exclus un armistițiu cât timp nu sunt eliberați ostaticii. Spunem asta deopotriva inamicilor și prietenilor. Vom continua să nimicim Hamas, nu avem alternativă.” Americanii vorbesc în schimb de o așa-numită „pauză umanitară”. Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Discutăm insistent cu israelienii în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a reduce cât mai mult victimele în rândul civililor. Și facem eforturi foarte intense pentru ca în Gaza să intre cât mai multe ajutoare umanitare.” Pe de altă parte, americanii se gândesc serios și la ziua de după război. În acest sens, este semnificativă scurta deplasare a lui Blinken la Ramallah, unde s-a întâlnit cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas ajuns la 87 de ani.

David Aaron Miller, fost negociator al SUA pentru Orientul Mijlociu:„Chiar dacă e în cel de-al 18 an la putere, al patrulea mandat, Mahmoud Abbas rămâne singurul interlocutor palestinian. Și, dacă vrea să ia decizii pentru epoca post-război, administrația americană trebuie să legitimeze și să revitalizeze conducerea Autorității Palestiniene.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult