Anne Frank, omagiată de Google printr-un Doodle care marchează 75 de ani de la publicarea jurnalului ei
Galerie foto
Anne Frank, o fată evreică germană, a murit la doar 15 ani într-un lagăr de concentrare german, după ce s-a ascuns timp de doi ani de nazişti, lăsând în urma sa un jurnal celebru şi astăzi la nivel mondial la fel de relevant, relatează vineri AFP.
Născută la Frankfurt, în Germania, Anne Frank a părăsit ţara la vârsta de trei ani împreună cu familia sa pentru a scăpa de ascensiunea antisemitismului.
Stabiliţi la Amsterdam, ei se ascund în 1942 într-un apartament în spatele unei biblioteci false pentru a scăpa de Gestapo, dar sunt descoperiţi în 1944 şi deportaţi în lagărele de concentrare.
Jurnalul intim al adolescentei de origine evreiască, publicat de tatăl său, Otto, după război, aminteşte ororile Holocaustului şi rămâne de actualitate mai mult ca oricând, potrivit muzeului din Amsterdam.
"Partea cea mai importantă a jurnalului este că oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă să fii om", a declarat pentru AFP Ronald Leopold, directorul executiv al Casei Anne Frank din Amsterdam, potrivit Agerpres.
Jurnalul Annei Frank este una dintre cele mai citite cărţi din lume. A fost vândut în aproximativ 30 de milioane de exemplare şi a fost tradus în peste şaptezeci de limbi. Tânăra de 15 ani a murit de tifos la începutul anului 1945 la Bergen-Belse din Germania, cu câteva luni înainte ca Aliaţii să elibereze lagărul de concentrare, la 15 aprilie.
"Oglinda" unei tinereţiÎn jurnalul său, Anne Frank îşi descrie gândurile şi sentimentele despre izolarea forţată cu tatăl, mama şi sora sa, precum şi cu alţi patru refugiaţi evrei în anexa secretă situată din Prinsengracht, vizavi de unul dintre cele mai emblematice canale din capitala olandeză.
Ea îşi povesteşte cu o sinceritate brutală părerile despre ceilalţi ocupanţi, evocând relaţia dificilă cu mama ei. De asemenea, vorbeşte despre ambiţia sa de a deveni scriitoare şi de a scrie o carte despre experienţele trăite în timpul războiului.
În spatele acestor rânduri transpare vocea unei eleve care îşi caută locul în lume, care rezonează cu noua generaţie, potrivit lui Ronald Leopold.
Tinerii "se pot identifica cu ea. Ei îi recunosc vocea, ceea ce gândea, ceea ce făcea când avea probleme cu mama ei'', a spus el.
Potrivit directorului, aceasta se reflectă în interesul crescut faţă de povestea Annei Frank, aproximativ 1,3 milioane de persoane vizitând anual muzeul care îi este dedicat, dintre aceştia jumătate având sub 30 de ani.
"Există atât de multe lucruri în această carte şi în această casă" de care tinerii se pot agăţa, este de părere Leopold. "Este o oglindă" a societăţii noastre, a precizat el.
"Lecţie a trecutului"Ultima însemnare în jurnalul Annei Frank datează de la 1 august 1944, cu trei zile înainte ca locuitorii din anexă să fie arestaţi de Gestapo.
Otto Frank, singurul supravieţuitor al familiei, a recuperat jurnalul intim al fiicei sale după război, descoperit de o olandeză care i-a ajutat să se ascundă.
Doar 38.000 dintre cei 140.000 de evrei care au locuit în Olanda au supravieţuit Holocaustului - una dintre cele mai mari cifre a deceselor din Europa şi un capitol negru în istoria acestei ţări pentru care guvernul şi-a prezentat, pentru pentru prima dată scuze, anul acesta.
Deceniile trecute nu au şters din relevanţa jurnalului, a remarcat Ronald Leopold, în special în faţa "ascensiunii naţionalismului şi a extremei drepte".
"Ceea ce i s-a întâmplat Annei Frank a fost rezultatul acţiunilor oamenilor", a spus Leopold. Jurnalul ei "ne oferă oportunitatea de a învăţa din trecut", a explicat el.