Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anchetă CNN: Al Qaeda își intensifică activitatea în Afganistan după retragerea trupelor americane

Your browser doesn't support HTML5 video.

Al Qaeda își intensifică activitatea în Afganistan. Este concluzia unei anchete CNN. Potrivit jurnaliștilor americani, talibanii sunt în continuare prezenți în număr mare în această țară și au legături strânse cu alte organizații de insurgenți.

Vestea vine în contextul în care Statele Unite au început să îşi retragă soldaţii de acolo. La fel și România.

După 20 de ani de lupte, soldate cu moartea a peste 2.300 de americani şi a zeci de mii de afgani, şi cheltuieli de 2 mii de miliarde de dolari, Statele Unite au anunțat retragerea trupelor din Afganistan, începând din această lună, în coordonare cu țările membre NATO, printre care şi România.

Joe Biden: "A venit momentul să punem capăt celui mai lung război al Statelor Unite."

Dar o investigație a postului de televiziune CNN a scos la iveală faptul că Al Qaeda este în continuare cât se poate de puternică în Afganistan și în strânsă legătură cu alte celule asemănătoare, pe care Statele Unite le vânează. Potrivit unui oficial afgan, gruparea comunică cu restul teroriștilor direct din Afganistan. Şi obţine, în schimbul expertizei, un adăpost sigur. În plus, există zvonuri despre un posibil atentat în Occident, la sfârșitul anului viitor.

Nick Paton Walsh, coresp CNN în Afganistan: "În ianuarie, Trezoreria SUA a spus că gruparea Al Qaeda a tot "crescut în putere" aici (în Afganistan). Dar oficialii afgani de informații cu care am vorbit mi-au zis că este mai mult decât atât, că Al Qaeda oferă expertiză despre fabricarea bombelor și, totodată, în finanțe, cum să muți banii cash".

Nucleul Al Qaeda crește, spune CNN. Sunt sute de membri menționați în consemnările serviciilor de securitate americane. Dar importanți sunt liderii.

Nick Paton Walsh, coresp CNN în Afganistan: "Al Masri a trecut granița în Afganistan din Pakistan în 2014 și, mai bine de 6 de ani, mi s-a spus că s-a tot mutat în diferite provincii din Afganistan. Înalți oficiali afgani din serviciile de informații spun că ar fi fost posibil doar dacă ar fi fost ajutat de importanți funcționari talibani".

În octombrie, anul trecut, AL MASRI a fost localizat într-un sat din Afganistan cu ajutorul unei drone. Iar în timpul operaţiunii de capturare a fost rănit şi a murit.

Nick Paton Walsh: "Când forțele de securitate au căutat printre lucrurile lui Al Masri, în computerul său au găsit mesaje de comunicare cu alte celule Al Qaeda din întreaga lume, vorbind despre chestiuni operaționale, nu neapărat despre atacuri, ci despre cât de curând Afganistan ar putea fi un spațiu mult mai liber, mai ușor pentru ei (talibanii) să opereze în interior. Apoi s-a întâmplat ceva straniu, ceva ce a dezvăluit legăturile Al Qaeda la nivel global, în special, în Siria".

În perioada următoare, în Siria au avut loc două atacuri aeriene ale americanilor, care i-au vizat pe talibani. Oficialii din Statele Unite nu au recunoscut operațiunile în fața jurnalistului de la CNN. Dar afganii i-au mărturisit că americanii le-au cerut "să amâne timp de 10 zile anunțul raidului inițial". Şi în această perioadă au fost cele două intervenții.

Nick Paton Walsh: "Mi s-a spus că momentan nu există dovezi clare că gruparea Al Qaeda plănuiește atacuri asupra Occidentului din Afganistan. Dar, totuși, pe măsură ce le crește libertatea de circulație, este doar o chestiune de timp până când se poate întâmpla acest lucru. Astfel, se ridică întrebarea: dacă acesta este principalul motiv pentru care SUA au venit în Afganistan, atunci va trebui să fie şi un motiv pentru ca trupele să revină."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult