Analiză: Sprijinul recent al SUA ar fi putut determina Rusia să intensifice atacurile asupra Ucrainei
Au fost incluse cantități mari de arme și muniție atât de necesare, destinate primelor linii - pe care Kievul le solicitase cu disperare de luni de zile.
Deci, cum au influențat războiul?
Nichita Gurcov, analist Eurasia pentru Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) a declarat pentru Sky News că este posibil să fi împins Moscova să acționeze rapid și să lanseze noi atacuri.
„Este posibil să fi îndemnat Rusia să-și intensifice ofensiva pentru a revendica cât mai mult teren posibil, înainte ca sosirea armelor să îngreuneze totul”, spune el.
Rusia și-a reluat ofensiva în octombrie anul trecut, după ce a respins ultima încercare ucraineană de a tăia coridorul terestru spre Crimeea, explică Gurcov.
„Până la jumătatea lunii februarie [în acest an] Rusia a asigurat cetatea Avdiivka și de atunci a făcut presiuni către centrul logistic ucrainean din Pokrovsk”, a spus el.
ACLED a numărat numărul de așezări obținute de Rusia în fiecare lună de conflict.
Cinci au fost luate în februarie, dar doar două în martie.
În aprilie (luna în care a fost anunțat pachetul de ajutor american), șapte așezări au fost capturate, urmate de nouă în mai și 11 în iunie - evidențiind o creștere clară a acțiunii ofensive rusești.
„Creșterea bruscă a numărului de așezări revendicate în luna mai se datorează reinvaziei rusești a regiunii de nord Harkov”, explică Gurcov.
„Creșterea puternică a luptelor în aprilie și creșterea ulterioară de aproape 50% în mai este un maxim istoric de la invazie”, notează Gurcov.