Analiză Newsweek: Vladimir Putin îi pregătește pe ruși pentru un război cu NATO
Conform sursei citate, aceste amenințări au atât rolul de a avertiza Occidentul, dar și de a-i pregăti pe cetățenii ruși în cazul în care ar izbucni un conflict total cu NATO.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat în timpul discursului său de miercuri că orice țară care „creează o amenințare strategică pentru Rusia” în timpul războiului din Ucraina se poate aștepta la „lovituri de răzbunare”, care ar fi „fulgerător de rapide”.
De asemenea, cu câteva zile înainte de discursul lui Putin, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat într-un interviu că „NATO se războiește acum cu Rusia prin intermediul unui proxy și că îl înarmează pe acel proxy”.
Diverși experți care au discutat recent cu Newsweek au declarat că oficialii ruși au crescut volumul amenințărilor pentru că este o modalitate de a stârni frica în rândul aliaților NATO. Unii experți consideră, de asemenea, că este un efort de a câștiga inimile și mințile publicului rus.
„Tot timpul, propaganda internă rusă a subliniat că Rusia este în război nu cu Ucraina, ci cu NATO și Occidentul”, a declarat Yuri Jukov, profesor asociat la Universitatea din Michigan, pentru Newsweek. „În spatele fiecărui succes militar ucrainean, în această narațiune, există un ofițer NATO care îi spune ucraineanului unde, când și pe cine să împuște”.
Jukov a continuat: „Această încadrare face mai ușoară explicarea pierderilor militare către publicul intern. De asemenea, ajută la stabilirea bazelor politice pentru o potențială mobilizare completă de război în Rusia, pe care regimul a ezitat până acum să o anunțe. Și da, de asemenea creează presiuni politice pentru a lovi țintele NATO, începând cu liniile de aprovizionare”.
„Cred că din perspectiva Moscovei, ei vor să construiască un caz, că toată chestia asta a fost începută de NATO și Statele Unite”, a declarat Jonathan Katz, directorul Inițiativelor pentru Democrație și membru senior al German Marshall Fund al Statelor Unite, pentru Newsweek.
Katz a adăugat că este de părere că Putin ”se folosește de NATO ca o sperietoare a Statelor Unite, pentru a justifica acțiunile pe care le întreprinde în rândul populației ruse”.
Financial Times a remarcat că, atunci când Putin a vorbit în discursul de miercuri că „avem instrumentele necesare” pentru lovituri răzbunătoare, ”într-un fel în care nimeni altcineva nu le poate pretinde în acest moment”, el s-ar fi putut referi la o rachetă balistică intercontinentală cu capacitate nucleară pe care Rusia a testat-o recent.
Reuters a mai arătat că Lavrov a făcut aluzie la pericolul războiului nuclear în timpul discuției sale de luni cu presa de stat rusească.
Președintele Joe Biden a vorbit joi despre astfel de amenințări venite din partea oficialilor ruși, numind această retorică un semn al „disperării pe care Rusia o simte în legătură cu eșecul lor abject”. Cu toate acestea, John Kirby, secretarul de presă al Departamentului Apărării, a spus vineri că aceste amenințări sunt luate în serios și că Putin ar trebui să se abțină de la a face remarci incendiare.
„Este complet iresponsabil ca o putere nucleară să fluture armele în halul ăsta și să vorbească despre potențiala utilizare a armelor nucleare de orice fel, de orice mărime, de orice randament”, a spus Kirby în timpul unui briefing de presă.
„Îndemnăm Rusia să înceteze escaladarea retoricii cu privire la armele nucleare” - a mai spus el.
Jukov este de părere că dacă țările occidentale ignoră amenințările lui Putin, liderul rus s-ar putea simți presat să ia măsuri mai decisive.
„Există o impresie generală în Europa și SUA, că amenințările Rusiei cu represalii sunt vorbe în vânt. Cred că este mai mult decât probabil ca Rusia să se simtă în cele din urmă obligată să întreprindă o acțiune cinetică împotriva țărilor NATO, chiar dacă ar putea face asta doar ca să pară credibile amenințările sale de răzbunare”.
Joi, rachetele rusești au lovit Kievul la câteva momente după ce secretarul general al ONU, António Guterres, ar fi încheiat o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în oraș. Atacul, care a avut loc la numai două zile după ce Guterres s-a întâlnit cu Putin la Moscova, a fost, de asemenea, lansat ca o declarație publică, crede Katz.
Atacul de la Kiev ”a fost despre trimiterea unor mesaje, la adresa oricui, că Rusia este dispusă să ia măsuri, inclusiv prin lovituri cu rachete, pentru a descuraja partenerii Ucrainei să se implice și să vină în Ucraina”, a spus Katz.
Sursa: Newsweek
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , vladimir putin
Dată publicare: 02-05-2022 13:41