Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului

Pretinsa asasinare de către Israel a liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-o lovitură masivă asupra unui sediu subteran din suburbiile sudice ale Beirutului marchează cea mai alarmantă escaladare din aproape un an de război.

Imediat după un discurs belicos al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, la adunarea generală a ONU – unde părea că amenința direct Iranul și promite că va continua să „degradeze” Hezbollah – au început să apară primele informații despre un bombardament major.

În mai puțin de o oră, jurnaliștii israelieni cu legături cu instituția de apărare și securitate a țării sugerau că Nasrallah era ținta și că se aflase în zona sediului la momentul atacului.

Sâmbătă dimineața, armata israeliană a spus că a fost ucis .

Faptul că lovitura a fost considerată extrem de semnificativă a fost rapid confirmat la scurt timp după ce a avut loc printr-o serie de declarații din partea Israelului – inclusiv o imagine în care Netanyahu ordonă atacul la telefon din camera sa de hotel din New York.

Ceea ce este mai clar ca niciodată, după o serie de escaladări israeliene împotriva Hezbollah în această lună – inclusiv crime țintite și explozia a mii de pagere modificate și walkie-talkie furnizate grupului – este că regulile de bază, înțelese de mult timp care guvernează echilibrul descurajării dintre cele două părți a fost distrus.

O mare parte din primele luni ale conflictului cu Hezbollah, care a început la 8 octombrie – la o zi după atacul Hamas din Gaza – s-a înțeles că Israelul nu va asasina cei mai înalți membri ai grupării militante. Dar, în ultimele luni, acele „linii roșii” au fost din ce în ce mai îndepărtate.

Pe măsură ce sfera geografică a atacurilor de ambele părți s-a mutat mai adânc în Liban și Israel, astfel operațiunile israeliene au vizat comandanții Hezbollah din ce în ce mai înalți, dincolo de cei implicați direct în lansarea unor lovituri la sol în sudul Libanului.

Într-adevăr, de la începutul anului, diplomații și analiștii cunoscători din regiune au sugerat că unul dintre obiectivele discrete între Israel și Hezbollah prin trimisul special al SUA Amos Hochstein și intermediarii grupului s-a concentrat pe păstrarea înțelegerii că nu vor fi vizate cele mai înalte figuri din grupul militant.

Pe partea israeliană, în ultimele două săptămâni, totuși, s-au acumulat dovezi că s-a făcut un caz pentru o escaladare semnificativă.

Agențiile de securitate ale țării au fost susținute de comploturi nereușite ale Hezbollah, care vizează personalități de rang înalt israeliene, în timp ce s-a sugerat, de asemenea, că escaladarea israeliană a avut ca scop contracararea planurilor grupului militant de a lansa o ofensivă de amploare.

Toate acestea, acum pare clar, au fost un preambul pentru un efort îndelung pregătit și pe mai multe direcții de a decapita Hezbollah.

Deși poate dura câteva zile pentru a înțelege importanța completă a consecințelor loviturii de vineri, Netanyahu și șefii săi militari au jucat un pariu enorm, nu doar în ceea ce privește situația din nordul Israelului, unde zeci de mii au fost strămutate de lupte, dar cu regiunea mai largă și cu relațiile țării cu partenerii săi internaționali.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult