Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ANALIZĂ. De ce Egiptul și alte țări arabe nu vor să-i primească pe ”frații” lor musulmani palestinieni din Gaza

În timp ce palestinienii disperați din Gaza încearcă să fugă de bombardamentele neîncetate ale Israelului, ca represalii la atacul brutal al Hamas din 7 octombrie, unii se întreabă de ce Egiptul și Iordania nu îi primesc. 

Cele două țări, care flanchează Israelul pe laturi opuse și au granițe comune cu Gaza și, respectiv, cu Cisiordania ocupată, au răspuns deja cu un refuz ferm.

Iordania are deja o populație palestiniană numeroasă.

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a făcut miercuri cele mai dure remarci de până acum, afirmând că războiul actual nu vizează doar lupta împotriva Hamas, care conduce Fâșia Gaza, "ci și o încercare de a împinge locuitorii civili să... migreze în Egipt". El a avertizat că acest lucru ar putea distruge pacea în regiune.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a transmis un mesaj similar cu o zi mai devreme, spunând: "Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt".

Citește și
Gaza
După 12 zile de bombardamente ale Israelului, palestinienii din Gaza stau și 8 ore la coadă să cumpere o bucată de pâine

Refuzul lor se bazează pe teama că Israelul vrea să forțeze o expulzare permanentă a palestinienilor în țările lor și să anuleze cererile palestiniene de a avea un stat. El-Sissi a mai spus că un exod în masă ar risca să aducă militanți în peninsula egipteană Sinai, de unde ar putea lansa atacuri asupra Israelului, punând în pericol tratatul de pace de 40 de ani dintre cele două țări.

Strămutarea populației a fost o temă majoră a istoriei palestiniene. În războiul din 1948, în jurul creării Israelului, aproximativ 700.000 de palestinieni au fost expulzați sau au fugit din ceea ce este acum Israelul.

Palestinienii se referă la acest eveniment ca fiind Nakba, care în arabă înseamnă "catastrofă".

În războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, când Israelul a cucerit Cisiordania și Fâșia Gaza, alți 300.000 de palestinieni au fugit, majoritatea în Iordania, potrivit AP.

Refugiații și descendenții lor sunt în prezent aproape 6 milioane, majoritatea trăind în tabere și comunități din Cisiordania, Gaza, Liban, Siria și Iordania.

Diaspora s-a extins și mai mult, mulți refugiați construindu-și o viață în țările arabe din Golf sau în Occident.

După ce luptele au încetat în războiul din 1948, Israelul a refuzat să le permită refugiaților să se întoarcă la casele lor. De atunci, Israelul a respins cererile palestiniene de întoarcere a refugiaților ca parte a unui acord de pace, argumentând că aceasta ar amenința majoritatea evreiască a țării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult