Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Americanii au făcut anunțul care îi dă fiori lui Putin. Wesley Clark: "Contraofensiva ucraineană e deja în desfășurare"

Your browser doesn't support HTML5 video.

La summitul organizat în iulie la Vilnius, liderii statelor NATO ar urma să aprobe mii de pagini de planuri militare secrete, care vor detalia, pentru prima dată după Războiul Rece, modul în care alianța ar răspunde unui atac rusesc.

Potrivit agentiei Reuters, documentele prevăd câte trupe vor fi alocate fiecărei regiuni și oferă recomandări țărilor membre despre cum să-și modernizeze armata și logistica.

"Dacă este nevoie, trebuie să fim pregătiți să luptăm, diseară, cu ceea ce avem", spune un înalt oficial de la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa.

Pentru a noua oară de la începutul acestei luni, Rusia a lansat un atac masiv asupra Ucrainei. Peste noapte a plouat cu rachete de croazieră în Kiev și Odessa.

Andrii Kovalev, purtători de cuvânt al Forțelor Armate ale Ucrainei: "Au lansat 30 de rachete de pe mare, din aer și de la sol. Forțele anti-aeriene ale Ucrainei, în colaborare cu alte componente ale forțelor de apărare ale țării, au distrus 29 dintre ele".

Citește și
Ucraina
Ucraina, pas important către NATO. A aderat la Centrul de apărare cibernetică al Alianței

Wesley Clark, fost comandant suprem al trupelor NATO: "Întrebarea este câte rachete Patriot își poate permite Ucraina să piardă? Consider că rușii și-au făcut acest calcul strategic de a încerca să epuizeze rachetele anti-aeriene ale Ucrainei. Astfel, Rusia și-ar putea desfășura avioanele tactice și rachetele aer-sol împotriva contraofensivei ucrainene".

În ritmul actual de utilizare a muniției – de ambele părți – războiul s-ar putea reduce la cine rămâne primul fără rezerve în războiul aerian, cred unii analiști. Rămășițele unora dintre rachetele rusești care au lovit recent Ucraina indicau faptul că erau de inventar nou, ceea ce sugerează că arsenalul rus ar putea fi deja epuizat.

Crimeea: Un tren cu cereale, deraiat de o bombă pusă pe şine 

În altă ordine de idei, joi dimineață, a fost suspendat traficul feroviar între Simferopol, capitala Peninsulei Crimeea, și orașul Sevastopol. Au deraiat opt vagoane încărcate cu cereale, in urma unei explozii pe linia ferată. Se presupune că a fost un sabotaj pus la cale de localnici pro-Kiev.

Între timp, în Bahmut, armata ucraineană mai controlează doar câteva străzi, la marginea de vest. Rușii au concentrat acolo artileria și distrug toate clădirile rămase în picioare, într-o încercare de a-i scoate pe ultimii apărători din oraș.

La nord și la sud de oraș, însă, brigăzile ucrainene de asalt înregistrează succese asupra fortificațiilor rusești. Mai multe localități au fost eliberate în ultimele zile, iar rușii s-au retras, potrivit versiunii oficiale, pe poziții mai ușor de apărat.

Volodimir, militar ucrainena: Avem muniții din toată lumea. La un moment dat, aveam din nouă țări.

Oleksandr Motornyi, jurnalist ucrainean: "Am stat 30-40 de minute lângă lansatoarele noastre de mortiere. Iar impresia mea a fost că nici măcar un minut nu a fost liniștit. Erau explozii nu doar pe linia frontului, ci în toate direcțiile".

Artist, militar ucrainean: Rușii nu știu mai niciodată unde e tunul ori sistemul nostru de artilerie auto-propulsată, așa că bombardează întregul perimetru.

În acest timp, apar noi informații despre unitățile de elită ale Ucrainei, antrenate în vestul Europei la standarde NATO. Au apărut imagini cu coloane de tehnică militară care se îndreaptă spre front. Continuă și atacurile asupra centrelor de logistică rusești. Miercuri a fost înregistrat un atac cu rachete, cel mai probabil Storm Shadow, asupra unei cazarme din orașul ocupat Lugansk, aflat până de curând în afara razei de acțiune a ucrainenilor.

Wesley Clark, comandant suprem al trupelor NATO: "Contraofensiva e deja în desfășurare, doar că nu o vedem noi. Ei execută deja misiuni de recunoaștere și lovesc logistica armatei ruse. După mine, e deja în desfășurare faza de deschidere a controfensivei".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult