Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Americanii anunță că au neutralizat „Snake”, programul spion prin care rușii furau informații de 20 de ani

Autoritățile americane au dezactivat un program malware avansat pe care serviciile ruse de informații l-au folosit pentru a fura secrete din țările SUA și NATO timp de mai bine de 20 de ani, a anunțat marți Departamentul de Justiție, scrie Politico.

Echivalentul modern al KGB-ului din Rusia, FSB, a implementat malware-ul „Snake” pentru a fura informații sensibile de la agențiile guvernamentale din SUA și NATO, de asemenea din companiile de apărare, ministerele de externe, organizații media sau de cercetare de înaltă tehnologie, a declarat marți reporterilor un oficial înalt al FBI, mai scrie Politico.

Operaţiunea "Medusa" a scos din funcţiune acest software, care a permis serviciilor de securitate ruse (FSB) "să fure sute de documente sensibile din cel puţin 50 de ţări", atacând în special departamentele IT ale guvernelor sau mass-media, potrivit unui comunicat al Departamentul de Justiţie al SUA, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Datorită unei operaţiuni de înaltă tehnologie, care a transformat acest malware rus împotriva lui însuşi, agenţiile americane de aplicare a legii au neutralizat unul dintre cele mai sofisticate instrumente ruseşti de spionaj cibernetic", a declarat ministrul adjunct al Justiţiei, Lisa Monaco.

Potrivit autorităţilor americane, software-ul era ghidat de la o unitate FSB numită "Turla", situată în Ryazan, Rusia, şi putea să identifice, să fure documente şi să rămână nedetectat pe o perioadă nedeterminată. Agenţii "Turla" exfiltrau aceste date folosind reţeaua mondială de computere infectate.

Citește și
Vladimir Putin
Colonel FSB: Șoigu și Gerasimov pot negocia cu CIA pentru eliminarea lui Putin

Victime ale acestei acţiuni de spionaj au fost, de asemenea, identificate în Belgia, Ucraina, Statele Unite sau Georgia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult