Aliații SUA avertizează Israelul împotriva unei operaţiuni ''catastrofale'' la Rafah. Premierul Netanyahu nu dă înapoi
Cerând guvernului lui Benjamin Netanyahu "să nu urmeze această cale", cele trei ţări din Commonwealth au publicat o declaraţie comună, o iniţiativă rară, în care îşi exprimă îngrijorarea profundă şi crescută cu privire la continuarea de către Israel a unui război care durează de mai multe luni.
"Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni s-au refugiat în zonă, între care mulţi dintre cetăţenii noştri şi familiile lor", a declarat grupul de lideri din aceste ţări aliate SUA.
"O operaţiune militară extinsă ar fi devastatoare. Cerem guvernului israelian să nu urmeze această cale. Pur şi simplu nu există un alt loc pentru civili", a subliniat sursa citată.
Asaltul asupra Rafah ar fi o catastrofă umanitarăOfensiva militară anunţată de Israel la Rafah ar putea avea un impact dezastruos, a avertizat, de asemenea, miercuri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), cerând ca "principiul fundamental al umanităţii" să fie respectat, informează Agerpres.
Ostilităţile în creştere la Rafah reprezintă "un risc dezastruos pentru vieţile civililor şi infrastructuri", a avertizat organizaţia internaţională.
La rândul său, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a avertizat miercuri că o ofensivă israeliană asupra oraşului Rafah din Gaza ar fi o catastrofă umanitară.
În pofida presiunilor internaţionale în creştere şi a numărului de morţi palestinieni care depăşeşte de acum 28.000, potrivit autorităţilor din Gaza, premierul Benjamin Netanyahu este hotărât să continue ofensiva armată împotriva mişcării palestiniene Hamas care a lansat la 7 octombrie, anul trecut, un atac fără precedent asupra teritoriului israelian.