Alianța NATO mută sistemul de rachete antiaeriene Patriot mai aproape de Rusia. Ce se întâmplă în Lituania
Lituania are o graniță comună cu regiunea Kaliningrad, care aparține Rusiei, precum și cu Belarus, un aliat al Rusiei.
Anul trecut, SUA și aliații săi din Europa au livrat mai multe baterii Patriot Ucrainei, ca parte a eforturilor de a sprijini Kievul în timpul conflictului cu Moscova.
Ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anušauskas, a declarat că un sistem de apărare antiaeriană rotativă, convenit în timpul summitului NATO de la Vilnius de anul trecut, va începe să funcționeze în Lituania în acest an.
"În acest an, sistemul rotațional de apărare aeriană va deveni în sfârșit operațional, cel puțin o parte din el", a declarat, joi, ministrul în cadrul unei conferințe de presă la Vilnius, potrivit LRT, serviciul public de radio și televiziune din Lituania.
Oficialul lituanian a adăugat și faptul că în țară vor fi desfășurate baterii de apărare aeriană Patriot.
Lituania va fi primul stat baltic care va avea o forță de apărare aeriană rotativă, a subliniat ministrul.
"Scopul nostru este să avem o rotație similară cu misiunea de poliție aeriană. Țările schimbă țările, lucrurile se mișcă, lucrurile vin în Lituania, lucrurile pleacă din Lituania", a declarat ministrul. "Așteptarea este ca acest principiu să nu fie un lucru punctual pentru câteva luni, ci să acopere toate lunile noastre calendaristice și să crească semnificativ capacitățile noastre de apărare aeriană."
Ministrul nu a precizat ce țări ar urma să desfășoare sisteme de apărare aeriană, dar a precizat că sistemul Patriot va fi desfășurat în Lituania de către o țară europeană, nu de către SUA.
Ministrul apărării a promis că va spune care sunt țările care își vor desfășura sistemele de apărare aeriană în Lituania, odată ce se va ajunge la un acord asupra detaliilor tehnice și a programelor.
În iunie 2023, țările NATO au convenit asupra unui model de apărare aeriană prin rotație, ca răspuns la solicitările statelor baltice de a susține misiunea existentă de poliție aeriană.
Lituania, Letonia și Estonia au propus desfășurarea de capacități de apărare aeriană prin rotație, în fața deficitului de armament de apărare aeriană. Aceasta înseamnă că partenerii occidentali ar trimite echipamente militare într-o altă țară baltică, prin rotație.
Lituania a discutat posibilitatea desfășurării de capacități de apărare aeriană cu Germania, Suedia, Țările de Jos, Italia și Grecia, dar nu s-a ajuns încă la niciun acord specific.
România a cumpărat șapte sisteme Patriot cu 4 miliarde de dolari, iar scopul este de a crește capacitatea defensivă și de descurajare în zonă, asigurând o apărare a spațiului aerian NATO.