Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alertă sanitară într-o importantă destinație turistică a lumii. A fost declarată epidemie. Apelul lansat de autorități

Guadelupa, arhipelag situat în estul Mării Caraibilor, a intrat în "faza epidemică de dengue" din cauza unui serotip rar al virusului care riscă să provoace "un număr mare de cazuri", au anunţat autorităţile din acest departament de peste mări al Franţei.

Reunit joi, un comitet prezidat de prefectul regional din Guadelupa a luat act de "trecerea la faza epidemică a dengue", potrivit unui comunicat comun emis de prefectură, asociaţia primarilor din Guadelupa şi Agenţia Regională Sanitară (ARS) din Guadelupa şi insulele din nord.

Autorităţile au lansat "un apel la mobilizare în încercarea de minimizare a impactului acestei boli" pe acest teritoriu cu o populaţie de aproximativ 380.000 de locuitori.

Anul acesta, "un serotip al virusului dengue, care a circulat puţin în ultimii douăzeci de ani", DENV3, suscită temeri asociate unor "riscuri de formă gravă" şi de "număr mare de cazuri", în cazul în care "nu sunt implementate acţiuni decisive de control sau prevenire", potrivit comunicatului.

Dintre cele 62 de probe analizate de la sfârşitul lunii septembrie până la jumătatea lunii octombrie, "97% sunt DENV3", potrivit celui mai recent buletin emis de Agenţia de sănătate publică din Franţa, iar pragul sezonier pentru cazurile clinice (80 de cazuri săptămânale) este mult depăşit.

Citește și
Virusul trans-specii care poate genera o pandemie „mai rea decât COVID-ul”. Mortalitatea ar fi de 40 de ori mai mare
De ce reapar pandemiile. Oamenii de ştiinţă oferă câteva posibile răspunsuri

La sfârşitul lunii octombrie, existau aproximativ 540 de pacienţi în ambulatoriu, mai mult decât dublul cifrei din septembrie.

Febra dengue este o infecţie virală transmisă la om prin muşcătura ţânţarilor infectaţi. Incidenţa dengue a explodat la nivel mondial începând cu anul 2000, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Boala poate provoca febră mare, dureri de cap sau musculare şi, în cazuri severe, poate fi fatală.

Mai frecventă în climatele tropicale şi subtropicale, dengue se tratează cu analgezice, neexistând un tratament împotriva acestei boli, potrivit OMS.

Autorităţile din Guadelupa au reamintit în comunicat că este "esenţial" să se ia măsuri împotriva apei stagnante, care favorizează dezvoltarea larvelor de ţânţari. Aceste ape stagnante sunt adesea "situate în jurul sau în interiorul gospodăriilor" şi este posibil să fi fost "alimentate de ploile abundente recente", se subliniază în documentul citat de AFP.

Autorităţile recomandă, de asemenea, purtarea hainelor care acoperă bine corpul, utilizarea "unui produs repelent aprobat" şi a plaselor de ţânţari pre-impregnate cu substanţe împotriva ţânţarilor.

Teritoriul se confruntă, de asemenea, cu apariţia unui nou tip de ţânţar care s-a dovedit "foarte competent să transmită toate arbovirusurile (dengue, chikungunya, Zika)", potrivit unui comunicat publicat la sfârşitul lunii octombrie de autorităţile sanitare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult