Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alertele de tsunami pentru Alaska şi coasta vestică a Canadei, anulate

Alertele de tsunami declanşate, în plină noapte, pe o regiune întinsă de pe coasta de vest canadiană şi americană în urma seismului puternic cu magnitudinea de 7,9, care s-a produs marţi în largul coastei de sud a statului Alaska, au fost anulate.

Un avertisment referitor la producerea unui tsunami, cel mai scăzut nivel de alertă, ''rămâne în vigoare'' pentru regiunea din sudul Alaska şi peninsula Alaska, dar ''nu mai este alertă de tsunami pentru restul coastei pacifice a Americii de Nord'', a precizat pe site-ul său Centrul american de supraveghere pentru tsunami la ora 12:40 GMT.

''Seismul a provocat un tsunami'', dar înălţimea acestuia, sub nivelul mareei, pe coastele vizate, nu a depăşit 30 de centimetri.

Cutremurul a avut loc la ora 09:31 GMT, la o adâncime de 10 km în Golful Alaska, la 280 de km sud-est de oraşul Kodiak, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), care a revizuit în jos magnitudinea seismului estimat iniţial la 8,2.

În Alaska, autorităţile au făcut apel la populaţia din regiunile de coastă să se îndepărteze imediat de malul mării şi să se deplaseze către zone mai înalte, avertizând că un tsunami se poate produce şi la câteva ore după seism.

Mişcarea telurică a fost resimţită pe litoralul Alaska la sute de kilometri împrejur. ''A început foarte încet şi a fost foarte lung, înspăimântător mai mult decât altceva'', a povestit pentru CNN Heather Rane, o rezidentă din oraşul Anchorage, la 580 de km nord de epicentrul seismului. ''Cu siguranţă cel mai lung pe care mi-l amintesc, iar eu m-am născut aici''.

În 1964, un seism cu magnitudinea 9,2, în apropierea golfului Prince William din Alaska, a fost urmat de un tsunami care a provocat moartea a 125 de persoane.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult