Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri în SUA. Trump riscă să înregistreze prima înfrângere politică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Americanii dau marți primul verdict privind preşedinţia lui Donald Trump. În Statele Unite au loc alegerile de la mijlocul mandatului pentru Congres, care vor stabili tonul pentru următorii doi ani de mandat pentru Trump.

Preşedintele şi-a asumat conducerea campaniei republicane şi s-a arătat încrezător, mai ales că, potrivit sondajelor, democraţii ar putea recuceri majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: "E ceva în aer. E o energie pe care oamenii nu au mai simțit-o de la o anumită dată: 26 noiembrie 2016."

Deși numele lui nu apare pe buletinele de vot, Donald Trump și-a asumat conducerea campaniei republicane cu un aplomb neobosit. În șase zile a participat la 11 mitinguri electorale, trei din care doar în ultima zi de campanie.

Citește și
game of thrones white walkers
Trump anunță sancțiuni folosind replici din Game of Thrones. Reacțiile actorilor

Foto: Locațiile celor 11 mitinguri ale lui Donald Trump din ultimele șase zile de dinainte de vot

Donald Trump, președintele Statelor Unite: "Diferența nu putea fi mai clară. Democrații produc violență, republicanii produc slujbe."

Danny Hayes, analist: "Când vor merge la urne, cei mai mulți alegători vor vota avându-l pe Trump în minte. Dinamica locală va conta mult mai puțîn decât convingerea lor că Trump face sau nu treabă bună."

Sunt în joc cele 435 de mandate de doi ani în Camera Reprezentanților și 35 din cele 100 de mandate de șase ani din Senat.

Reporter: "Alegerile prezidențiale sunt văzute drept un referendum privind conducerea președintelui în funcție. Acest președinte a polarizat societatea. Prin urmare, posibilele schimbări vor avea loc în statele unde democrațîi sunt furioși, unde republicanii nu au o majoritate solidă și, mai important, acolo unde independențîi sunt frustrați."

Un număr record de alegători americani au votat anticipat, prin corespondență, mobilizați de subiectele arzătoare ale campaniei, migrația clandestină, economia sau reforma din sănătâte.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: "Cred că a venit momentul să ne facem vocea auzită, fiindcă în 2016 nu am făcut asta prea bine."

Votantă: "Donald Trump i-a motivat pe oameni să voteze, pentru sau împotriva lui.

Reporter: "Pe dv. v-a convins să mergeți la vot?"

Votantă: "Da!"

Democrații mizează pe voturile tinerilor, moderaților și minorităților și îl acuză pe Trump că divizează societatea și încită la violență. În numele lor au vorbit fostul președinte Barack Obama și vedete, precum Oprah Winfrey.

Barack Obama, fost presedinte al Statelor Unite: "Reforma asigurărilor în sănătate e în joc. Votați și poate veți salva o viață."

Alegerile legislative parțiale, dublate și de un scrutin pentru alegerea a 36 din cei 50 de guvernatori americani, ar putea aduce în Congres un număr istoric de femei și de reprezentanți ai minorităților rasiale și sexuale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult