Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri ”cruciale” în Georgia. Partidul de guvernământ pro-rus și cel din opoziție susțin, amandouă, că au câștigat

Georgienii au ieșit sâmbătă la urne, într-un scrutin pe care mulți cetățeni îl consideră un vot decisiv în ceea ce privește oportunitatea de a adera la Uniunea Europeană.

Potrivit The Guardian, partidul de guvernământ din Georgia și opoziția pro-occidentală susțin amândouă că au obținut victoria.

Sondajele la ieșirea de la urne au oferit previziuni extrem de diferite: trei au indicat că opoziția va obține o majoritate, în timp ce un altul a prezis o victorie confortabilă pentru partidul de guvernământ Visul Georgian (VG).

Sondajele la ieșirea de la urne realizate de posturile Formula și Mtavari Arkhi, pro-opoziție, au arătat câștiguri majore pentru partidele de opoziție pro-occidentale, care au sugerat că ar putea forma împreună o majoritate în parlamentul de 150 de locuri.

Un sondaj realizat la ieșirea de la urne de canalul Imedi TV, care susține Visul Georgian, a indicat că partidul de guvernământ ar obține o majoritate de 56 %.

Citește și
Dmitri Peskov
Răspunsul Rusiei după ce a fost acuzată că se amestecă în alegerile din R. Moldova și Georgia

"Sondajele la ieșirea de la urne indică o marjă impresionantă de 10 % de victorie pentru opoziție. Credem că publicul georgian a votat în mod clar pentru un viitor în inima Europei și niciun fel de postură nu va schimba acest lucru", a declarat Tinatin Bokuchava, liderul celui mai mare partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită (UNM).

Între timp, Bidzina Ivanishvili, miliardarul obscur fondator al partidului populist VG, a revendicat, de asemenea, victoria în ceea ce a fost numit cel mai important scrutin de la independența față de Uniunea Sovietică în 1991.

"Este un caz rar în lume ca același partid să obțină un asemenea succes într-o situație atât de dificilă - acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian", a declarat Ivanishvili, considerat a fi cea mai puternică personalitate a țării, la câteva minute după închiderea urnelor.

În ultimele trei decenii, Georgia și-a menținut aspirațiile pro-occidentale puternice, sondajele arătând că până la 80% dintre locuitorii săi sunt în favoarea aderării la UE. Cu toate acestea, în ultimii ani, guvernul, condus de partidul populist Visul Georgian, s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de Occident în favoarea Rusiei, arătându-se reticent în a condamna Moscova pentru invazia Ucrainei.

Observatorii au avertizat că sondajele partizane la ieșirea de la urne pot arăta rezultate semnificativ diferite.

Fosta republică sovietică Georgia decide dacă ia calea Rusiei sau vrea să intre în Uniunea Europeană

Campania preelectorală din această națiune din Caucazul de Sud cu 3,7 milioane de locuitori, care se învecinează cu Rusia, a fost dominată de politica externă și marcată de o luptă acerbă pentru voturi și de acuzații privind o campanie de denigrare.

Potrivit Associated Press, unele persoane din Georgia s-au plâns de intimidare și că au fost presate să voteze pentru partidul de guvernământ, Visul Georgian, în timp ce opoziția a acuzat partidul că duce un "război hibrid" împotriva cetățenilor săi.

Înaintea alegerilor parlamentare, Bidzina Ivanishvili - un miliardar din umbră care a înființat Visul Georgian și a făcut avere în Rusia - a promis din nou să interzică partidele de opoziție în cazul în care partidul său va câștiga. Visul Georgian va face partidele de opoziție "pe deplin răspunzătoare în temeiul legii" pentru "crimele de război" comise împotriva poporului Georgiei, a declarat Ivanishvili la un miting pro-guvernamental în capitala Tbilisi, miercuri. El nu a explicat ce crime crede că a comis opoziția.

Mulți cred că alegerile ar putea fi cel mai crucial vot de când Georgia și-a câștigat independența, în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991.

"Este o alegere existențială", a declarat președintele georgian Salome Zourabichvili. Georgienii doresc "integrarea europeană, doresc să meargă înainte și doresc politici care ne vor aduce un viitor mai bun, mai stabil", a declarat Qristine Tordia, în vârstă de 29 de ani, pentru The Associated Press, la scurt timp după ce a votat în capitala Tbilisi. Aproximativ 80% dintre georgieni sunt în favoarea aderării la UE, conform sondajelor, iar constituția țării îi obligă pe liderii săi să urmărească aderarea la acest bloc și la NATO.

Bruxelles-ul a suspendat însă pe termen nelimitat candidatura Georgiei la aderarea la UE, după ce partidul de guvernământ a adoptat în iunie o "lege rusă" care reduce libertatea de exprimare.

Mulți georgieni se tem că partidul trage țara spre autoritarism și distruge speranțele că ar putea adera la UE.

Alegerile "nu se referă doar la schimbarea guvernului, ci și la faptul dacă Georgia supraviețuiește sau nu, deoarece guvernul lui Ivanishvili înseamnă Rusia", a declarat Nika Gvaramia, liderul Coaliției pentru Schimbări, un grup de opoziție. Ivanishvili, fondatorul Visului Georgian, a votat sâmbătă dimineața sub o securitate sporită.

El nu a răspuns când a fost întrebat de AP dacă dorește să formeze o alianță cu Rusia. El a spus că alegerile reprezintă o alegere între un "guvern care vă va servi" sau "alegerea agenților unei țări străine care vor îndeplini doar cererile țării străine". Ivanishvili nu a precizat la ce țară se referă, însă înainte de alegeri, Ivanishvili și oficialii săi au susținut că un "Partid al războiului global" încearcă să influențeze UE și SUA, să extindă conflictul din Ucraina și să forțeze plecarea de la putere a visului georgian.

La vot, georgienii vor alege 150 de parlamentari din 18 partide.

Dacă niciun partid nu obține cele 76 de locuri necesare pentru a forma un guvern pentru un mandat de patru ani, președintele va invita cel mai mare partid să formeze o coaliție.

Partidele de opoziție au ignorat cererea lui Zourabichvili de a se uni într-un singur partid, dar au semnat "carta" ei de a efectua reformele cerute de UE pentru a adera. Zourabichvili a declarat joi pentru AP că crede că majoritatea georgienilor se vor mobiliza la vot "în ciuda unor cazuri de intimidare, în ciuda utilizării resurselor statului”.

Georgian Dream a afișat în toată țara panouri publicitare care contrastează imagini alb-negru ale distrugerii din Ucraina cu imagini colorate ale vieții din Georgia, alături de sloganul "Spuneți nu războiului - alegeți pacea".

Partidul de guvernământ și partidele de opoziție au spus alegătorilor că vor urmări aderarea la UE, chiar dacă legile adoptate de visul georgian au pus această speranță în așteptare.

"UE a decis să oprească unilateral procesul de integrare a Georgiei", a declarat Vakhtang Asanidze, care a vorbit cu AP la un miting pro-guvernamental din Tbilisi.

La summitul UE de săptămâna trecută, liderii UE au declarat că au "îngrijorări serioase cu privire la cursul acțiunilor întreprinse de guvernul georgian". În timp ce Visul Georgian a adoptat legi similare cu cele folosite de Kremlin pentru a-și reprima criticii, alegătorii de la mitingul pro-guvernamental au declarat că nu au văzut alegerile ca pe o alegere între Rusia și Europa.

"Ne amintim totul despre Rusia, inclusiv despre Abhazia și Osetia de Sud", a declarat Latavra Dashniani la miting, referindu-se la ocuparea de către Rusia a 20% din teritoriul georgian după ce cele două țări au purtat un scurt război în 2008. Votând pentru partidul de guvernământ, a spus ea, Georgia va intra în Europa "cu demnitate", făcând aluzie la valorile sale conservatoare, inclusiv opoziția față de drepturile persoanelor LGBTQ+.

Secțiile de votare pentru alegerile parlamentare s-au deschis la ora locală 8 a.m. și se închid 12 ore mai târziu.

Visul Georgian se confruntă cu trei coaliții: Mișcarea Unității Naționale, Coaliția pentru Schimbări Lelo și Georgia Puternică.

Partidul Gakharia pentru Georgia, înființat de fostul prim-ministru Giorgi Gakharia, a declarat că nu va încheia o alianță cu nimeni, ci va sprijini opoziția pentru formarea unui guvern.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult