Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Al 2-lea val de Covid a lovit India ca un tsunami: ”Lucrurile au scăpat de sub control”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul medical din India, precum și alte servicii esențiale sunt gata să se prăbușească, din cauza celui de-al doilea val de Covid-19 care a lovit la mijlocul lunii martie cu o viteză devastatoare.

Într-un reportaj realizat de CNN se arată că cimitirele au început să rămână fără spațiu, iar spitalele refuză pacienții, astfel că familiile disperate cer ajutor pentru paturi și medicamente pe rețelele sociale.

India a raportat 295.041 de cazuri de coronavirus și 2.023 de decese miercuri, 20 aprilie, fiind cea mai mare creștere a cazurilor și cea mai mare creștere a deceselor înregistrate într-o singură zi de la începutul pandemiei, potrivit unei estimări CNN bazată pe cifre raportate de Ministerul Sănătății din India.

"Volumul este enorm", a declarat Jalil Parkar, asistent la spitalul Lilavati din Mumbai, care a trebuit să-și transforme holul într-o secție Covid suplimentară. „Este ca un tsunami”.

”Lucrurile au scăpat de sub control”, spune și Ramanan Laxminarayan, directorul Centrului pentru dinamică, economie și politica bolilor din New Delhi.

Citește și
India
Pandemia ia amploare în India: peste 260.000 de cazuri zilnice. Spitalele sunt copleșite

 

"Nu există oxigen. Un pat de spital este greu de găsit. Este imposibil să faci un test. Trebuie să aștepți peste o săptămână. Și aproape orice sistem care s-ar putea defecta în sistemul de sănătate s-a defectat", a mai spus el.

Premierul Indiei, Narendra Modi s-a adresat marți națiunii, accentuînd ”bătălia foarte mare” a țării împotriva Covid-19. El a cerut statelor să „folosească un lockdown ca ultimă opțiune” - asta deși capitala New Delhi tocmai a intrat în prima zi a unui lockdown de o săptămână.

Luni, ministrul Arvind Kejriwal din Delhi a avertizat că dacă acțiunea de oprire a circulației în oraș va fi un eșec, atunci asta ar putea duce la o„tragedie”.

"Nu vrem să aducem Delhi într-o situație în care pacienții stau pe coridoarele spitalului, iar oamenii mor pe drumuri", a spus Kejriwal.

 

Marți, el a avertizat că unele spitale din Delhi au „rămas cu doar câteva ore de oxigen”, în timp ce autoritățile s-au grăbit să transforme complexe sportive, săli de banchete, hoteluri și școli în centre de tratament, cu obiectivul de a adăuga 6.000 de paturi suplimentare în câteva zile.

"Sistemul nostru de sănătate și-a atins limita. Acum se află în primejdie. Nu s-a prăbușit încă, dar este în primejdie", a spus Kejriwal. "Fiecare sistem de sănătate are limitele sale. Niciun sistem nu poate găzdui pacienți nelimitați."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult