Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Africa de Sud vrea să se retragă din Curtea Penală Internațională ca să nu îl aresteze pe Vladimir Putin în august

Liderul partidului de guvernământ din Africa de Sud a declarat, marți, că țara dorește să se retragă din Curtea Penală Internaţională, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, a anunţat Cyril Ramaphosa, relatează News.ro.

Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, a emis un mandat de arestare în martie pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru posibile crime de război privind „deportarea” copiilor ucraineni.

Pretoria urmează să găzduiască în august un summit BRICS - un grup al puterilor emergente din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Africa de Sud, un stat membru CPI, are obligaţia să-l aresteze pe liderul de la Kremlin la intrarea în ţară.

”Partidul la putere a tranşat, apreciind că este prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI”, anunţă Cyril Ramaphosa într-o conferinţă de presă, la finalul unei vizite a preşedintelui finlandez Sauli Niinistö.

Citește și
putin
Putin, nesigur dacă va merge la conferința BRICS. Ar putea fi arestat în Africa de Sud

Congresul Naţional African s-a reunit în acest weekend.

Problema arestării sau nu a lui Vladimir Putin în Africa de Sud este ”studiată”, anunţă şeful statului sud-african.

Cyril Ramaphosa precizează că această decizie a fost luată ”în mare parte” din cauza a ceea ce denunţă drept un tratament nedrept aplicat de către CPI unor ţări.

”Ne-ar plăcea ca această problemă a tratamentului inechitabil să fie discutată în mod adecvat, dar până atunci partidul aflat la putere a decis încă o dată că trebuie să ne retragem”, anunţă Cyril Ramaphosa.

Africa de Sud a vrut să se retragă din CPI în 2016, în urma unei vizite a fostului preşedinte sudanez Omar el-Bechir.

Pretoria a refuzat să-l aresteze pe Omar el-Bechir, vizat, la rândul său, de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale.

Însă retragerea Pretoriei a fost contracarată de către justiţia sud-africană, care a stabilit că această decizie este neconstituţională.

Africa de Sud - o putere diplomatică africană - refuză să condamne Rusia, după ce Kremlinul a invadat Ucraina, susţinând că adoptă o poziţie neutră.

Ea a găzduit, în februarie, exerciţii navale comune cu Rusia şi China, în largul coastelor sud-africane, provocând ”îngrijorări” pe scena internţională.

Legăturile Africii de Sud cu Rusia datează din perioada apartheidului, când Kremlinul a susţinut ANC în lupta împotriva acestui regim rasist.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult