Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Africa de Sud a suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Your browser doesn't support HTML5 video.

Africa de Sud a suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, în urma apariției unui studiu care sugerează că ar oferi o protecţie limitată la formele moderate de COVID-19, provocate de varianta de virus descoperită acolo.

În schimb, oficialii britanici le-au cerut oamenilor să aibă încredere în respectivul ser, dar a sugerat că ar putea fi necesară și o a treia doză, în toamnă.

Aşa-numita tulpină sud-africană este responsabilă de 90% dintre infectările cu coronavirus din această ţară.

Shabir Madhi, profesor de vaccinologie la Universitatea Witwatersrand: „Toată această eficienţă a vaccinului care a fost stabilită nu este împotriva variantei pe care o avem acum în Africa de Sud şi care se răspândeşte în toată lumea”.

Semnalul de alarmă pentru autorităţile sanitare din Africa de Sud a fost dat de rezultatele unui studiu, pe 2.000 de voluntari. Cercetarea concluzionează că vaccinul AstraZeneca oferă protecţie minimă împotriva cazurilor uşoare şi moderate de Covid-19 provocate de varianta sud-africană.

Efectul serului în cazul formelor grave de boală, care necesita spitalizare, nu a putut fi evaluat corespunzător, deoarece participanţii la studiu au fost în general adulţi tineri şi sănătoşi.

Salim Abdool Karim, președintele comitetului consultativ COVID-19 din Africa de Sud: „Nu ştim care este răspunsul la formele grave de boală. Avem nevoie de informaţii privind spitalizarea şi nu putem lua decizii fără acestea. De aceea, vaccinarea cu ser AstraZeneca trebuie oprită temporar, până vom avea informaţii despre eficacitatea clinică”.

Între timp, a anunţat guvernul, sud-africanii vor primi, în săptămânile următoare, serurile de la Johnson & Johnson şi, resepctiv, Pfizer.

Experţii spun că vaccinurile pot fi ajustate pentru a răspunde mai bine noilor mutaţii ale virusului, în câteva săptămâni sau luni, dacă este necesar.

Nadhim Zahawi, ministrul pentru vaccinare în Regatul Unit: „Ştim că putem produce noi variante de vaccin şi suntem gata să revaccinăm, adică să administrăm o a treia doză de rapel, pentru protecţia naţiunii. Dacă se produc mutaţii ale virusului, trebuie să fim pregătiţi cu noi variante de vaccin”.

Peste 11.5 milioane de britanici au primit cel puţin o doză dintr-un ser împotriva coronavirusului.

Cei care nu se pot deplasa la centrele de vaccinare sunt vizitaţi de echipe medicale care îi injectează acasă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult