Aflat la Moscova, şeful diplomaţiei chineze spune că legăturile cu Rusia sunt "solide ca piatra"
Parteneriatul "fără limite" al Chinei cu Rusia a intrat sub lupă în Occident, mai ales după ce Statele Unite s-au declarat îngrijorate de faptul că Beijingul ar putea lua în considerare furnizarea de arme către Rusia, la un an de la invazia din Ucraina.
La o întâlnire la Moscova, Wang Yi i-a spus lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate, că aşteaptă cu nerăbdare discuţiile pe această temă. "Relaţiile sino-ruse au un caracter matur: sunt solide ca piatra şi vor rezista oricărui test într-o situaţie internaţională în schimbare", i-a spus Wang "tovarăşului" Patruşev prin intermediul unui interpret rus, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat, transmite Reuters, conform News.ro.
Wang a declarat că Rusia şi China ar trebui să elaboreze noi măsuri comune pentru a asigura securitatea ambelor ţări, dar nu a detaliat.
Patruşev, care este un apropiat al lui Putin, i-a spus "tovarăşului" Wang că Beijingul este o prioritate absolută pentru politica externă rusă şi că cele două ţări trebuie să rămână împreună împotriva Occidentului. "În contextul unei campanii care este purtată de Occidentul colectiv pentru a limita atât Rusia, cât şi China, aprofundarea în continuare a cooperării şi interacţiunii ruso-chineze pe arena internaţională este de o importanţă deosebită", a declarat Patruşev, citat de agenţia RIA.
Potrivit Wall Street Journal, preşedintele chinez Xi Jinping se pregăteşte să vină la Moscova în următoarele luni pentru a avea o întâlnire cu Vladimir Putin. Pregătirile pentru această vizită se află într-un stadiu incipient, iar calendarul nu a fost încă finalizat, a precizat WSJ, adăugând că Xi ar putea veni în aprilie sau la începutul lunii mai, când Rusia sărbătoreşte victoria asupra Germaniei din al Doilea Război Mondial.
Războiul din Ucraina a început la doar câteva săptămâni după ce Putin şi Xi au proclamat că au un parteneriat "fără limite".
Xi a fost alături de Putin, rezistând presiunilor occidentale de a izola Rusia. Comerţul bilateral a crescut vertiginos de la invazia din Ucraina, Rusia vânzând puterilor asiatice, inclusiv Chinei, volume mai mari de petrol.
Putin şi Xi împărtăşesc viziunea de ansamblu asupra lumii, potrivit căreia Occidentul este decadent şi în declin, la fel cum China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la tehnologie la spionaj şi putere militară.
Statele Unite prezintă China şi Rusia ca fiind cele două cele mai mari ameninţări statale la adresa securităţii sale. China este considerată de Washington drept cel mai grav "concurent strategic" pe termen lung, iar Rusia drept o "ameninţare acută".
"Vreau să confirm sprijinul nostru continuu pentru Beijing în ceea ce priveşte chestiunile legate de Taiwan, Xinjiang, Tibet şi Hong Kong", a declarat Patruşev, referindu-se la subiectele pentru care China a fost adesea criticată de Washington.
Wang urmează să se întâlnească miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu exclude o întâlnire între Wang şi Putin, afirmând că "sunt multe de discutat".