Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Adversarii lumii democratice devin tot mai interconectați. Cum a atacat Iranul în Israel după exemplul Rusiei în Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Reuniunea de câteva ore a cabinetului israelian de război s-a încheiat duminică seară fără o decizie privind răspunsul după atacul Iranului.  

„O reacție este certă, dar momentul cel mai potrivit urmează să fie stabilit” - au anunțat oficialii de la Tel Aviv. Între timp, de la Paris și Londra până la București și Berlin, statele occidentale și-au declarat solidaritatea cu Israelul și au condamnat agresiunea iraniană.

Liderii lumii cer depunerea unor eforturi care să împiedice escaladarea incontrolabilă a conflictului în Orientul Mijlociu.

Liderii G7, grupul ce reuneşte cele mai puternice economii democratice ale lumii, au condamnat în unanimitate atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului. Dar, în același timp, au cerut detensionarea situației în regiune.

John Kirby: ”Premierul Israelului (Benjamin Netanyahu) este conștient de faptul că președintele (Joe Biden) nu dorește un conflict cu Iranul și nu-și dorește ca tensiunile să escaladeze și mai mult. Și face tot posibilul, încă de pe 7 octombrie, să împiedice ca toate acestea să se transforme într-un război pe scară largă la nivel regional”.

Citește și
iron dome
Cel mai câștigat din atacul Iranului asupra Israelului e… Israelul. ”A făcut o promovare excelentă”

Membrii Consiliului de Securitate al ONU, reuniți de urgență la cererea Israelului, fac și ei un apel la pace.

Antonio Guterres, U.N. Secretary-General: ”Avem responsabilitatea comună de a lucra pentru pace. Pacea și securitatea regională, dar și la nivel mondial, sunt subminate de la o clipă la alta. Nici regiunea, dar nici lumea întreagă nu-și mai pot permite alte războaie”.

”Dronele iraniene ucid peste tot, inclusiv în Ucraina”

Iranul consideră atacul de sâmbătă noaptea un răspuns legitim dupa raidul israelian efectuat în Damasc, pe 1 aprilie, când au fost eliminați mai mulți înalți responsabili ai Gardienilor Revoluției, armata ideologică a regimului islamic. Oficialii Israelului, care, de altfel, nu au recunoscut implicarea în atacul de la Damasc, atrag atenția că problema se duce mai departe de acel moment.

Isaac Herzog, Israeli President: ”Din păcate, totul a început pe 7 octombrie, când un alt reprezentant al Iranului, Hamas, a condus un masacru incredibil de brutal împotriva cetățenilor israelieni, iar restul este istorie, este binecunoscut deja”.

Mai mult, președintele Israelului amintește implicarea Iranului în războiul din Ucraina.

Isaac Herzog, Israeli President: ”Dronele (iraniene) ucid peste tot, inclusiv în Ucraina. Sunt drone care ucid în alte locuri și a venit timpul ca lumea să-i înfrunte și să le spună: ”nu, nu vă vom lăsa să continuați așa. Nu o faceți!” - după cum a spus președintele Biden, „NU!”. Și, drept urmare, am spus cu toții „nu”. De aceea (iranienii) au primit un răspuns atât de puternic”.

Iranul șiit nu face un secret din faptul că finanțează și coordonează nu doar gruparea șiită Hezbollah și pe rebelii houthi din Yemen, de asemenea șiiți, dar și pe suniții din Hamas și Jihadul Islamic. Toate aceste organizații au atacat necontenit Israelul în ultimele luni.

General Mohammad Bagheri, Iran's joint chief of staff: ”Din punctul nostru de vedere, operațiunea este încheiată și nu avem intenția s-o continuăm. Dar, dacă regimul sionist ia măsuri împotriva Republicii Islamice, atunci următoarea noastră ripostă va fi mult mai amplă”.

”Sunt foarte tristă că această generație trăieșete realitatea războiului”

Institutul american pentru studiul războiului atrage atenția că Statele Unite și aliații lor se confruntă cu un grup de adversari din ce în ce mai interconectați, care se ajută și învață unii de la alții.

În acest caz, după exemplul Rusiei în Ucraina, Iranul a conceput un atac combinat cu drone, rachete balistice și de croazieră, menit să copleșească apărarea antiaeriana a Israelului. Concomitent, au fost lansate proiectile din Liban și Yemen.

Dincolo de toate aceste calcule și speculații, povara pică pe oamenii obișnuiți, care își văd viețile scoase de pe făgașul normal, fără nicio perspectivă de pace la orizont.

Locuitor din Ierusalim: ”Cumva, simt că un război mondial stă să înceapă. Toată lumea o știe și, totuși, permite escaladarea situației. Asta mă sperie foarte mult”.

Locuitoare din Ierusalim: ”Sunt foarte tristă că această generație trăiește realitatea războiului”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult