Germania a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele de peste 60 de ani
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cei cu vârsta sub 60 de ani care doresc să se vaccineze vor putea totuşi să decidă acest lucru, dar numai după ''consultarea unui medic specialist în vaccinare (...) şi o analiză personalizată a riscurilor'', au indicat miniştrii din cele 16 landuri germane şi din ministrul federal, potrivit unui comunicat difuzat la încheierea reuniunii.
Pentru cei cu vârsta sub 60 de ani care au fost vaccinaţi deja cu o primă doză din acest vaccin pot opta: fie să li se administreze o a doua doză, fie să aştepte recomandarea comisiei de vaccinare (STIKO) programată la sfârşitul lunii aprilie.
Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul Sănătăţii Jens Spahn urmează să ţină o conferinţă de presă pe această temă.
Pe de altă parte, în SUA, un nou studiu al Centrului pentru controlul bolilor a confirmat o eficacitate de 90% a serurilor Pfizer şi Moderna.
Premierul italian Mario Draghi s-a vaccinat anti-Covid cu serul AstraZeneca. A stat la coadă, alături de soția lui, la centrul de vaccinare de la Termini, principala gară a Romei.
Locuitorii Madridului cu vârste între 60 și 65 de ani sunt imunizați tot cu AstraZeneca. Un centru de vaccinare în masă, cu peste 500 de persoane inoculate pe oră, funcționează din plin la stadionul echipei de fotbal Atletico de Madrid.
Localnic: „Sunt foarte bucuros. Vă spun cinstit, aș fi făcut orice alt vaccin, chiar și pe cel chinezesc”.
Totuși, Berlinul a anunțat că oprește folosirea vaccinului AstraZeneca în capitala germană, pentru persoane de până la 60 de ani, ca măsură de precauție, după semnalarea a 30 de cazuri de tromboze în Germania, după vaccinare.
Și Canada a decis să suspende administrarea acestui ser pentru persoanele de până în 55 de ani, din cauza temerilor că ar putea fi legat de apariția unor cazuri rare de tromboză.
Dr. Isaac Bogoch, expert în boli infecțioase: „Este o situație foarte specifică și o modalitate unică în care se pot forma asemenea cheaguri de sânge. Nu vei vedea așa ceva în testele clinice, pentru că sunt cazuri foarte rare”.
Dr. Joss Reimer, Manitoba Vaccine Task Force: „O reacție adeversă foarte rară, dar foarte serioasă a fost văzută mai ales la femeile tinere în Europa”.
Mai multe țari europene au suspendat temporar folosirea vaccinului AstraZeneca din cauza temerilor că ar putea fi asociat cu apariţia unor cheaguri de sânge. Însă administrarea serului a fost reluată după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a reconfirmat că serul este sigur şi eficient.
Pe de altă parte, Joe Biden a promis că aproape toţi adulţii americani vor fi eligibili pentru vaccinare în jurul datei de 19 aprilie, mai repede decât precedentele angajamente ale administraţiei sale.
Un nou studiu al Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite a confirmat o eficacitate de 90% a serurilor Pfizer şi Moderna și în condiții reale, dincolo de studiile clinice controlate care au precedat autorizarea acestor vaccinuri anti-Covid.
Dr. Rochelle Walensky, CDC Director: „Studiul a confirmat că riscul de infectare a fost redus cu 90%, după ce persoanele respective au primit cele două doze recomandate de vaccin”.
4.000 de cadre medicale și alţi lucrători din linia întâi din șase state federale americane au luat parte la acest studiu. Toţi au primit kituri de testare, astfel că au putut verifica în fiecare săptămână dacă apar sau nu semne de infecţie. Cercetătorii au identificat 205 infectări, dintre care 161 în grupul celor care nu au fost vaccinaţi. Doar două persoane infectate au necesitat spitalizare.