Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Adăpostul secret, vechi de 100 de ani, descoperit după topirea ghețarilor. Ce se află înauntru

Topirea unui ghețar în nordul Italiei a scos la iveală o peșteră care a servit drept adăpost pentru soldații austrieci în timpul Primului Război Mondial. Cercetătorii au descoperit înauntru numeroase artefacte, neatinse de peste 100 de ani.

În timpul războiului, peștera a adăpostit 20 de soldați austrieci staționați la Muntele Scorluzzo, a declarat marți istoricul Stefano Morosini pentru CNN.

Cercetătorii știau de existența adăpostului, însă au reușit să intre în el pentru prima dată abia în 2017, când ghețarul acoperea intrarea în peșteră a început să se topească, a adăugat Morosini, care este coordonator științific al proiectului din Parcul Național Stelvio.

În interiorul adăpostului au găsit mâncare, vase și jachete de piele, printre multe alte obiecte.

Citește și
Augustus
Descoperire uimitoare în Italia. Cum arată capul de marmură al unui mare împărat roman

Artefactele vor fi expuse la sfârșitul anului 2022 într-un un muzeu dedicat Primului Război Mondial, în orașul Bormio, din nordul Italiei.

Peștera a fost ocupată în primele zile ale războiului de către trupele austriece, care au camuflat-o pentru a fi complet invizibilă din partea italiană sau din aer. Adăpostul se află la o altitudine de 3.094 metri, chiar sub vârful Muntelui Scorluzzo, iar lucrările de excavare au fost efectuate în luni iulie și august din ultimii trei ani. Cercetătorii au îndepărtat aproximativ 60 de metri cubi de gheață ca să poată intra în peșteră.

Au fost recuperate în total 300 de obiecte, inclusiv saltele de paie, monede, căști, muniție și ziare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult